Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nuorisokeskus Paradise

 

Nuorisokeskus Paradise

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Entinen tullikamarirakennus, joka on rakennettu 1900-luvun vaihteessa. Tullikamarissa on piirteitä nikkarityylistä eli puuhun sovelletusta uusrenessanssista. Jugendpiirteitä on rakennuksen ulkoasussa havaittavissa lähinnä ovissa ja räystäskoristeissa.

Talossa on toiminut tullikamarin lisäksi myös verotoimisto, jonka jälkeen tiloissa oli Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopisto.

Tullikamari on korjattu vuonna 1989 nuorisotaloksi. Kustannukset olivat noin 2,1 milj. markkaa ja kalusto noin 600.000 markkaa. Peruskorjauksen suunnitteli arkkitehti Yegezu Wondafrash ja sen teetti Raahen kaupunki.

Nuorisokeskuksessa on kaksi erillistä kerhohuonetta, kahvio, biljardihuone sekä monitoimitila, jota voidaan käyttää luentosalina, pelitilana ja diskotilana.

Talo otettiin nuorten käyttöön 16.11.1989. Viralliset vihkiäiset vietettiin 19.1.1990. Vihkiäisten yhteydessä julkistettiin nimikilpailun tuloksena talolle annettu nimi: Paradise.

Lähde: Raahen kaupungin raittiuslautakunnan tiedote 1.3.1990.

Uus evustava pytinki tullille


Entinen tullikamari on palvellut raahelaista nuorisoa vallan mainiosti jo 15 vuotta. Liikennöiminen ei ole aiheuttanut ongelmia, vaikka näin aluksi pelättiin. Kuva: Kirsti Vähäkangas

Tullikamari taipui pään, käden ja sydämen tarpeisiin

Nikkarityyliin 1800- ja 1900-luvun vaihteessa rakennettu tullikamarirakennus oli päässyt rapistumaan ja törötti käyttämättömänä radan varrella 1980-luvulla. Tullikamarin muuttaminen nuorisotilaksi ei käynyt kitkatta. Silloinen nuorisotoimenjohtaja Mauri Pirilä ajoi hanketta läpi harmaan kiven. Hänellä ei ole ollut tapana antaa hevillä periksi. Ei siis tässäkään asiassa.

 

Kallis surmanloukku vastatuulessa

Paradisen leikekirjaa selaamalla pääsemme ajassa taakse päin vuoteen 1985, jolloin hanke oli myötätuulessa ja tullikamarin uskottiin muuttuvan nuorisokeskukseksi jo syksyn kuluessa. Raahen kaupunginvaltuusto hyväksyi hankkeen kiivaan keskustelun jälkeen. Kaikki valtuutetut eivät ihastuneet suunnitelmiin. Heidän mielestään tiloista oli tulossa nykyisten tilojen kaltaisia steriilejä, kaavamaisia ja koulutiloja muistuttavia. He halusivat räväkkää lepakkomaista ilmettä tiloille. Myös paikka arvelutti. Kustannuksia pidettiin korkeina.

Vuonna 1987 hankkeen eteneminen tyssäsi täysin, kun kaupungin rakennuslautakunta ei antanut rakennuslupaa, vaan vesitti valtuuston päätöksen. Lautakunnan jäsenet olivat sitä mieltä, ettei rakennus ole sopivassa paikassa. Paikkaa pidettiin liikenteellisesti kuolemanloukkuna, koska se sijaitsee rautatien ja vilkkaasti liikennöidyn pääväylän välissä.

- Nuorisotilat eivät kerta kaikkiaan sovellu kyseiselle paikalle, jyrisivät aikuiset. Heidän mielestään ei ollut soveliasta laittaa alaikäisiä lapsosia iltahämärissä moiseen paikkaan harrastamaan.

Tässä vaiheessa valmistelevat rakennustyöt oli jo aloitettu. Työntekijät tyhjensivät tiloja, jotka vielä osittain olivat kaupungin varastona. - Näihin toimenpiteisiin ei tarvittu rakennuslupaa, nuoriso-ohjaaja Salme Junnila täsmentää.

Rakennuslautakunnan ja kaupunginhallituksen välinen kädenvääntö entisen tullikamarin rakennusluvasta siirtyi lääninoikeuden puitavaksi. Vaikka turvallisuutta pidettiin edelleen kyseenalaisena, pääsi rakentaminen alkamaan vuoden 1988 loppupuolella, kun kaupunginhallitus nuiji pöytään myönteisen päätöksensä tiukan äänestyksen jälkeen.

Kustannuksia kertyi 2,1 miljoonaa mummon markkaa ja kalustoa hankittiin 600.000 markalla. Peruskorjaussuunnitelmat laati arkkitehti Yegezu Wondafrash. - Salista piti alun perin tulla isompi ja pihatöissä säästettiin niin, että aktiviteetteja varten suunniteltuja rakennelmia jätettiin tekemättä, Salme muistelee 15 vuoden takaisia päätöksiä.

 

Käyttäjäkuntaa vauvasta vaariin

Nuorisokeskus Paradise on tarjonnut tiloja kaikenikäisten käyttöön. - Meidän tiloissa on toiminut koko 15 vuoden ajan kansalaisjärjestöjä, nuorisojärjestöjä sekä muita toimijoita, kuten eläkeläisiä, teatterilaisia, tanssijoita ja bändejä, luettelee Salme, jonka työsuhde Paradisessa alkoi syyskuussa 1989. Salmen työnkuva on vuosien saatossa muuttunut monta kertaa, mutta nuorisotyö on ollut alusta saakka mieluisinta työsarkaa.

Paradise taipuu moneen käyttöön. Tiloissa ovat toimineet: perhekahvila vuonna 1990, nuorisoklinikka vuonna 1992 ja nuorten tietotupa vuodesta 1993 lähtien. Meillä järjestettiin muotinäytökset vuosina 1997 ja 1999 sekä alueelliset nuorten taidetapahtumat vuosina 1999 ja 2001, Salme listaa ja lisää, että Paras- päivystys on pitänyt Paradisea tukikohtanaan useaan otteeseen. Kehitysvammaisten kerho on toiminut Paradisessa vuodesta 1998 alkaen.

- Ei pidä unohtaa monipuolista koulutustoimintaakaan: moni nuori on saanut opin esimerkiksi kerho-ohjaukseen, dj:n tehtäviin, järjestyksen valvontaan ja monipuolisesti kädentaitoihin, Salme iloitsee.

Paradisen talotoimikunta pyörähti käyntiin vuonna 1990 ja on toiminut katkeamatta siitä lähtien. Talotoimikunta koostuu yli 14-vuotiaista nuorista Raahen seutukunnan alueelta. - Tällä hetkellä talotoimikunnassa puuhaa vain raahelaisia nuoria, mutta välillä on ollut edustettuna kaikki naapurikunnatkin, Salme selvittää. Talotoimikunta pitää kahviota sekä järjestää tapahtumia ja diskoja Paradisessa ja tarvittaessa muuallakin. Salme mainitsee esimerkkinä kesäiset bändi-illat rantakentällä ja konsertit Työväentalossa. - Meidän bändi-illat tarjoavat raahelaisille bändeille mainion tilaisuuden esiintyä, Salme suitsuttaa.

Nuorisokeskus Paradise on kymmenen viimeisen vuoden aikana järjestänyt kansainvälisyyteen liittyviä tapahtumia yhdessä eri toimijoiden kanssa. - Paradisen toiminnan kautta nuorisotoimi pyrkii kasvattamaan ja opettamaan nuoria hyväksymään erilaisuutta. Esimerkiksi meillä toimivan kehitysvammaisten kerhon kautta opimme suvaitsevaisuutta toistemme kanssa arjessa, Salme korostaa.

- Kyllä Raahessa on nuorten keskuudessa päihdeongelmaa, mutta se ei näy tässä talossa, koska meillä on sisäänpääsylle nollaraja. Käytössä on ollut oma alkometri jo vuodesta 1996 alkaen ja nuoret tietävät sen, Salme pohtii ja jatkaa, että huume-epäilyhavainnoista ilmoitamme aina Nuoren taloon ja vanhemmille, sillä meillä on käytössä Verkon varhaisen puuttumisen malli.

 

Tilat nuorten käyttöön marraskuussa 1989

Nuoriso sai entisen tullikamarin tilat käyttöönsä 16.11.1989. - Me laskemme talon käyttöiän tuosta päivästä, Salme selvittää. Virallisia vihkiäisiä juhlittiin vasta seuraavan vuoden tammikuussa, jolloin julkistettiin nimikilpailun tuloksena talolle annettu nimi: Paradise. Talo on palvellut raahelaista nuorisoa kiitettävän monipuolisesti 15 vuotta.

 

Juttu on julkaistu Raahelaisessa 17.11.2004.

Uus evustava pytinki tullille

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta