Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Uus evustava pytinki tullille

 

Entinen tullikamari toimii nyt nuorisokeskuksena

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Samuli Paulaharijun Wanaha Raahe-kirijasa listataan Raahen nähtävyyvet: Nya Spruthuset, nya packhuset och Durchmans Fiia. Tällä pakkahuoneella tarkotettaan nykystä museon pytinkiä, josa tullilaitoksen väki ahersi 1800-luvun puolivälin jäläkeen.

1800-luku läheni loppuaan, ku kaupungin neuvosmiehet päätti rakentaa korkiatasosen ja evustavan pytingin tullia varten rautatien varteen. Siinoli puulämmitys ja vesi hääty kuskata ämpäreisä sissään ja ulos. Makki oli toisella tontilla, lähellä nykystä matkahuoltua ja sinne oli hilipastava asijoille niin kesähelteellä ku talavipakkasellaki. Tullin väki pääsi lorruuttelleen kraanavettä ja nauttiin sen tuomista mukavuuksista 1960-luvulla.

Ens alakuun talosa ahersi tullin väkiä. Vuosina 1965-1974 sielä uurasti lisäksi verotoimiston virkailijoita. Ulukovarasto oli vuokrattu Ossuuskaupalle.

Ku Rantakavulle valamistu valtion virastotalo, niin tullin porukka kyöräs kimpsusa ja kampsusa sinne lokakuun 24 päivänä vuonna 1974. Ja sinnehän ne verottajakki muutti. Sitte talo oli jonku aikaa aikuiskoulutuskeskuksen käytösä. Ku Lybeckerin koulu laajensi toimintaa ja tartti lissää tillaa, nii käjen taitojen oppilaat tuli tullikamariin vuonna 1979. Ku ne sai uuven hienon oppilaitoksen vuonna 1984, talo jäi töröttään tyhyjilleen.

Vuonna 1984 alettiin keskikaupungin nuorisolle kahtella sopivaa pytinkiä nuorisotilaksi. Monta takkusta juttua piti setviä ennenku tullikamarista tuli nuorisokeskus Paradise.

 

Lähteet: Historiikkiä Raahesta ja Raahen tullista 16.10.1972/O. Norio ja haastattelut

Juttu on julkaistu Raahelaisessa 17.11.2004.

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Räntätty raaheksi