Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Opastukset 


 

Kurkistus sisätiloihin -kierros

Kurkistus sisätiloihin -kierroksella päästään tutustumaan Vanhan Raahen historiallisiin rakennuksiin sisältä käsin. Kierroksella käydään 3-4 rakennuksessa ja kuullaan niiden värikkäästä historiasta. Käyntikohteita ovat mm. Keskuskoulu, Sofian talo, Raatihuone, Brahenkatu 2:n (Heikun talo) kokous- ja edustustilat, Apteekkimuseo, Laivapatruunin koti (Soveliuksen talo) ja Raahen kirkko. Rakennusten väliset matkat taitetaan jalan, ja kierroksen kesto on n. 1h. Kierroksen hinta ryhmälle on 80e.


 

Tarina-aarteen etsintäkierros

Tällä kierroksella lapset pääsevät etsimään oppaan johdolla piilotettuja kuvia ympäri Vanhaa Raahea. Kun kuva löytyy, opas kertoo siihen liittyvän tarinan: lapset saavat kuulla mm. August Myhrbergin seikkailuista tuulimyllyn luona,  keisari Aleksanteri I:n vierailusta Raahessa, kirkkotarhasta sekä kirkonmäen kellareista ja tietysti Vanhan Raahen kummituksista ja muista kummista jutuista. Lopuksi päästään etsimään ihan oikeaa aarretta ja muistoksi mukaan saa tarinapassin. Kierros on suunnattu 6-10v. lapsille ja kestää noin tunnin. Kierrokselle mahtuu kerrallaan max. 20 lasta.


Wanhan kaupungin väkeä -kierros

Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta. Raikas merituuli puhaltaa pyykit kuivaksi. Pyykkimuijilla on aikaa hengähtää vain hetki, työt odottavat. Muijat ovat hyvin perillä Wanhan kaupungin tapahtumista. Touhukas leskirouva Antell puuskuttaa vastaan Kauppakadulla. Hänen paakaritoimintansa on paisunut kuin pullataikina. Apulaiseksi palkatulla Katri Pyhtilällä on perinnöllinen jauhopeukalo. Reinin rouva on onnensa kukkuloilla: iloinen perhetapahtuma on tiedossa. Bergbomin mamselli ei voi unohtaa komeaa keisaria, jonka hän on juuri tavannut. Reiponkadulla asuvilla käsityöläisillä on monta rautaa tulessa. Montinin piika ahertaa aamusta iltaan, nyt hän on kirkkomaalla touhuamassa. Lapset rappaavat rotuaaria puhtaaksi. Meri on ankara ympäristö purjelaivakauden merimiehille. Kapteeni Himangan rouva tietää, ettei laivan päällystökään aina pääse helpolla. Elämä tarjoaa monenlaisia yllätyksiä. Merihätään voi joutua jopa                                                                             Pikkulahdella, näin kävi rouva Bromanille. Wanhan kaupungin kävelykierros kestää noin 1                                                                             tunnin ja sen aikana kävelijä saattaa tavata Raahessa eläneitä henkilöitä heidän ”itsensä”                                                                             kertomina. Kierroksen voi tilata ryhmälle hintaan 300e. 

 


 Wanha Raahe -kierros

Wanha Raahe -kävelykierroksella uppoudutaan kaupungin värikkääseen historiaan, kuullaan tarinoita entis-Raahen elämästä ja tutustutaan niin merimiehiin kuin porvarisperheisiinkin. Kierrokselle lähdetään Myhrbergin puistosta ja reitti kiertää halki idyllisen puu-kaupunginosan. Poiketaanpa mahdollisesti merikapteenin talon pihaankin kuulemaan, miten siellä entivanhaan elettiin. Tarinoiden joukkoon mahtuu niin räytyvää rakkautta, veijarimaisia kujeita kuin kauheita tappauksiakin. Kierros kestää tunnin ja on esteetön.

Tilaukset

 


Kummituksia ja kummajaisia -kävelykierros

Missä kaikkialla Vanhassa-Raahessa kummittelee ja mitä kaikkea kummaa vanhat puutalot ovat vuosisatojen saatossa todistaneet? Kuka on fru Ellen, mitä tapahtui parkki Hermeksellä ja kenestä kummasta tuli melkein Madagaskarin keisari? Nämä hyytävät, ja  hauskatkin tarinat kuullaan Kummituksia ja kummajaisia -kävelykierroksella. Kierrokselle lähdetään Myhrbergin puistosta ja reitti kulkee Vanhassa-Raahessa. Opastuksen kesto on tunti.

Tilaukset

 

Kuva: Riikka Holappa


Hautausmaakierros

Hautausmaakierroksella tutustutaan Haaralan hautausmaahan ja sen asukkaisiin. Vuonna 1809 perustettu hautausmaa kätkee poveensa useita sukupolvia raahelaisia, niin porvarisperheitä, merimiehiä, semiskoja, taiteilijoita, pappeja, kuin ihan tavallisia ihmisiäkin. Kierroksella tutustutaan muutamiin heistä ja kuullaan tarinoita heidän elämästään ja kuolemastaan. Kierros alkaa hautausmaan vanhalta portilta hautausmaan luoteiskulmasta ja kestää 1,5 tuntia.

Tilaukset

 

Kuva: Asta Virtanen


Kiertoajelu

Linja-autokierroksella ehditään tutustua niin vanhaan kuin uudempaankin kaupunkiin. Ensin puikkelehditaan vanhan kaupungin kapeilla kaduilla tutustumassa entis-Raaheen ja sen jälkeen reitti jatkuu kohti uudempaa asutusta. Matkan aikana ehditään nähdä mm. Kauneuskanava, vanha opettajaseminaari, sairaala, ja erilaisia, eri vuosikymmeniltä peräisin olevia kaupunginosia, jotka jokainen kertovat omaa tarinaansa. Kiertoajelu kestää tunnin tai voidaan räätälöidä asiakkaan toiveen mukaan.

Tilaukset

 


Kirjailijakierros

Kirjailijakierroksella tutustutaan raahelaisiin (tai aasinsillan kautta Raaheen liittyviin) kirjailijoihin ja Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Kierrokselle lähdetään Myhrbergin puistosta, jossa kuullaan, miten satusetä Topelius liittyy Raaheen. Reitti kulkee pitkin Vanhan-Raahen katuja, ja välillä pysähdytään kuulemaan vaikkapa Samuli Paulaharjun muistiinpanoja Raahesta. Matkan varrella tutustutaan niin jo edesmenneisiin sanataiteilijoihin kuin nykypäivän kirjailijoihinkin. Kierroksen kesto on 1,5 tuntia.

Tilaukset

 

 

 

 

 


Soveliuksen pyykkipäivä

Soveliuksen pyykkipäivä on 5-10 -vuotiaille lapsille suunnattu toiminnallinen opastus, kestoltaan 1-1,5 tuntia. Lapsiryhmän koko voi maksimissaan olla 16 lasta. Opastus vaatii kaksi opasta ja mahdollisesti vanhempia mukaan. Lapsille omat kumpparit jalkaan.

Pyykkipäivä alkaa kokoontumisella Pekkatorille, jossa kerrotaan kaupungin perustamisesta, pohjoisesta tulliportista sekä entisaikojen elämästä Raahessa. Matka jatkuu Apteekkimuseolle, jossa tutustutaan lipeän ostoon ja saippuan keittoon sekä yrttilääkitykseen, salmiakkiin ja ötökkäpurkkiin. Varsinainen pyykkäys tapahtuu Soveliuksen talon pihalla. Ensin esitellään pyykkitupa, jonka jälkeen aloitetaan pyykkäys: lapset jaetaan neljän hengen ryhmiin, joissa jokaisella on oma tehtävänsä. Vesihuolto nostaa veden kaivosta, pyykkärit pesevät pyykit entisajan malliin pyykkilautoja apuna käyttäen, huuhtojat viruttavat pyykit ja laittavat narulle kuivumaan ja viimeistelijät silittävät ne kaulauslautoja käyttäen. Ryhmät vaihtavat niin, että jokainen lapsi saa tehdä kaikkea.

Tilaukset

 


Pattijoki-kierros "Merellinen Pattijoki"

Pattijoki-kierroksella keskitytään nimensä mukaisesti Raahen pohjoiseen kaupunginosaan, Pattijokeen.  Kierroksen ensimmäinen käyntikohde on Mikonkari, missä Pattijoen merellisyys tulee erinomaisesti esille. Sieltä jatketaan Mansikkakarin kautta kirkolle ja vanhan sillan luo. Seuraava kohde on Olkijoen rauhanpirtti, josta matka jatkuu Kastellin jätinkirkolle. Matkalla ehditään kuulla monta mukavaa tarinaa Pattijokeen liittyen, mm.  missä sijaitsi ennen viinatehdas ja mikä paikka on Lohenpyrstö. Kierros kestä 2-3h, mutta kestoa voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Tilaukset

 

 

 

 

 


 Joulun aika -kierros

Joulun aika -kierroksella tutustutaan entis-Raahen jouluun ja joulunviettotapoihin. Kierroksen reitti kulkee talvisessa Raahessa, jossa pääsemme kurkistelemaan kuin tontut konsanaan, ovatko raahelaiset kilttejä vai tuhmia. Kierros lähtee Pekkatorilta ja kulkee pitkin idyllisiä, joulun odotuksesta välkehtiviä Vanhan-Raahen katuja. Kierros kestää tunnin.

Tilaukset

 

 

Kuva: Riikka Holappa


 

Raahe 1918 -kierros

Raahen Matkailuoppaat ovat suunnitelleet Suomen itsenäisyyden satavuotis-juhlavuoden kunniaksi uuden kierroksen, jossa perehdytään kansalaissodan tapahtumiin Raahessa tapahtumapaikkojen kautta. Kierros alkaa Keskuskoululta, jonka voimistelusalissa suojeluskunta piti sotataitoharjoituksia tammikuusta 1918 alkaen. Harjoitukset olivat salaisia, koska Raahessa oli venäläistä sotaväkeä, joka ei harjoituksia olisi hyväksynyt. Tammikuun lopussa venäläiset sotilaat ja punaiset yhteistuumin räjäyttivät radan Antinkankaan tienoilla. Työväentalon ympäristössä käytiin lyhyt taistelu, jonka valkoiset joukot voittivat. Maaliskuussa Raahen suojeluskunta sai määräyksen järjestää Raahen Porvari- ja Kauppakoululle vankileiri. Huonoissa olosuhteissa joutui enimmillään majailemaan yli 700 vankia. Vangit siirrettiin kesällä Tammisaareen. Unohtaa ei myöskään sovi naisten ja lasten kohtaloita kansalaissodan jaloissa. Punaiset naiset menettivät oikeutensa naiskansalaisina ja äiteinä. Suomessa jäi yli 20.000 lasta orvoksi. Kävelykierros päättyy Pekkatorille, josta helmikuussa 1918 lähti ensimmäinen joukko vapaaehtoisia miehiä rintamalle. Kierros on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Kierros kestää 1,5 h, ja on varattavissa ryhmille hintaan 100e.