Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Raahen Fiia lähti kulttuurimatkalle

 

Fiia

 

Kuvat: Pauli Runtti

 

Haruspurjekuunari Raahen Fiia lähti tykinlaukausten saattelemana pitkälle purjehdukselle keskiviikkona 5.6.2002. Museon rantaan oli kokoontunut suuri joukko saattajia. Matkailuoppaat olivat hyvin edustettuina sekä tavallisiin taminesiin pukeutuneina että edellisen elämänsä mukaisiin kostyymeihin tälläytyneinä.

 

Kuvat: Kirsti Vähäkangas

Fiia meni menojaan...

Lapset lauloivat...

   

Isak Gellman muisteli elämäänsä...

Saattajien joukosta erottuivat nämä merkkihenkilöt...

Uudelleen eloon heränneet vanhat raahelaiset herättivät museon rannassa ansaitusti huomiota. Ihmiset pysähtyivät kyselemään vuosisatojen takaisia kuulumisia. Ja naisten piti saada hypistellä ihania pukuja. Tämä oli loistava tilaisuus esitellä asuja epävirallisella ja luonnollisella tavalla. Voit tavata heidät kaikki ilmielävinä Pekanpäivien aikana Wanhan Raahen kävelykierroksilla. Kysy lisää Raahen kaupungin matkailutoimistosta.

Oppaista olivat mukana tällä kertaa:

  • Tuija Rajamäki on roolihahmonsa mukaisesti Sofia Jussila (1851-1933). Sofian isä oli merimies, hän kuoli työreissulla Ustinjassa, jolloin perheen neljä lasta jäivät äitinsä kanssa keskenään. Heinäkuussa v. 1880 hän avioitui Juho Jussilan kanssa. Juho oli merimies ja paljon poissa kotoa. Hän seilasi vuoteen 1915 saakka. jonka jälkeen hän oli kotona neljä vuotta. Hän kuoli vuonna 1919. Jussilat saivat kaksi poikaa ja kolme tyttöä, joista kaksi kuoli pienenä.
  • Virpi Niemi elää Margareta Neocarlinan (1600) elämää. Hän oli Henrik Corten, Raahen toisen pormestarin ensimmäinen vaimo. Hän kuului porvarissäätyyn. Tarkempaa henkilöhistoriaa hänestä ei ole löytynyt.
  • Niina Korpelan rooli on Alma Maria Sahlströmin (1856-1918) elämä. Hän avioitui v. 1875 Johan Fredrik Sahlströmin kanssa. He lähtivät heti papin aamenen jälkeen elokuussa 1875 seelaamaan Johan Fellman-nimisellä laivalla sen neitsytmatkalle. Perheen kaksi vanhinta lasta syntyi reissun päällä. Myöhemmin syntyi tyttö, joka kuoli ihan pienenä sekä poika.
  • Sari Lapinoja ei tällä kertaa ehtinyt paikalle. Hän esittää Sofia Franzenia, myöh. Lybecker (1816-1847). Sofian koti oli varakas. Sofia itse oli nerokas, vilkas, kaunis, tarmokas, helläsydäminen ja kirjallisesti lahjakas. Kun Georg Henrik Lybecker kosi häntä, sanoi Sofia suostuvansa avioliittoon yhdellä ehdolla. Georg hyväksyi ehdon ja heidän hääpäivänään 14 helmikuuta 1843 allekirjoitettiin Lybeckerin tyttökoulun lahjoitus- ja perustamiskirja.
  • Historian uumenista on kaivettu esille kaikkiaan 10 henkilöä. Oppaiden lisäksi mukana on Pekkateatterin näyttelijöitä ja tavallisia raahelaisia.
  • Muut historian henkilöt: Hans Johan Leufstadius, Catharina Freitag, Isak Gellman, Johan Sovelius, Juho Jussila ja Henrik Corte.
  • Wanha Raahe-kävelykierroksella virkapukuinen opas kuljettaa ryhmää kohteesta toiseen. Historian henkilöt esittävät pienoisnäytelmiä tietyissä kohdissa reitin varrella.

 

Lisätietoja roolihahmoista ja Fiiasta löydät seuraavilta sivuilta:

Tuokioita Raahen historiasta
Pukuloistoa Wanhassa Raahessa
Lehdistötiedote
Raahen Fiia

Raahessa 5.6.2002

 

Kirsti Vähäkangas