Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tarinoita, historiaa ja pukuloistoa vanhassa Raahessa

 

Raahen kaduilla kävelijä voi kohdata vuosisatojen takaisia raahelaisia henkilöitä elinympäristössään. Opastetuilla kävelykierroksilla kuljetaan ikään kuin näyttämöltä toiselle

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Pekanpäivien aikana esitettiin kahdeksan kertaa Sari Ohinmaan käsikirjoittama ja ohjaama kävelykierros, joka sisältää kuusi pienoisnäytelmää.

Myhrbergin puistossa auktorisoitu matkailuopas otti vastaan historian havinoista kiinnostuneet kuulijat ja johdatti heidät pois nykypäivän melskeestä.

Puistossa tapasimme Johan Soveliuksen ja serkkunsa Catharina Freitagin, jotka haaveilivat yhteisestä elämästä, suunnittelivat häitä. Kustaa IV Adolf oli tulossa Raaheen vierailulle. Tunnelma oli tiivis, silmäkulmat kostuivat.

Ryhmä siirtyi oppaan johdolla Cortenkadulle. Pääsimme pujahtamaan tupakkatehtaan pihaan, jossa itse tupakkatehtailija Leufstadius pohti maailman menoa. Ihastututtava pihapiiri ja Leufstadiuksen leppoisa haastelu johdattelivat kuulijat purjelaivakaudelle. Cortenkadulla näimme juorupeilejä, saavuimme kirkolle.

Kirkon portaita laskeutui kaunis nuori nainen, Sofia Franzen. Hän oli onnensa kukkuloilla. Hän valmisteli häitä. Ryhmä jatkoi Pekkatorille, jossa Henrik Corte kävi kiivasta keskustelua vaimonsa kanssa. Jätimme heidät selvittelemään asioitaan.

Brahenkatu 2:n pihassa oli meneillään perheneuvottelu. Jussilaiska mökötti. Jussila ei ollut moksiskaan. Alma Maria Sahlström oli poikennut kyläilemään. Hän oli lähdössä häämatkalle Raahen suurimmalla purjelaivalla.

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä suurmiehenä tapasimme Isak Gellmanin. Hän oli kapteeni ja raatimies. Poikamies, joka testamenttasi omaisuuttaan lasareetin perustamista varten. Henkeä salpaava historiallinen elämyskierros oli tällä kertaa päättynyt.

Loppusanojen keksiminen oli takkusten takana, niin upeita esityksiä oli matkan varrella saatu nähdä.

             
             

Kuvia klikkaamalla saat lisää tietoa pienoisnäytelmien taustoista kuten henkilö- ja pukuhistoriasta.

Tarinat ovat vanhoja. Tiedot löytyvät kirjoista, osittain myös meidän nettisivuilta. Mutta Pekanpäivien aikana historia heräsi eloon. Aitoon tunnelmaan voi päästä vain aidossa ympäristössä.

Tällaisia vanhan Raahen kävelykierroksia ei ole tarjolla jatkuvasti, niitä voi tiedustella Raahen kaupungin matkailutoimistosta.

Raahessa 30.6.2002 Teksti ja kuvat: Kirsti Vähäkangas

 

Kuva: Ville Vainio

 

Kirsti Vähäkangas