Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hans Johan Leufstadius (1829-1906)

 

Tupakkatehtaan pihassa tapaamme kapteeni Leufstadiuksen. Hän tarinoi mietteissään ja kertaa elämänsä vaiheita, pohtii syntyjä syviä

Vaikka minut kastettiin isäni kaimaksi, en jäänyt tänne tupakkatiskin taakse, vaan lähdin merille. 10 vuotta sitten, 1870, Raahen nimissä purjehti kuutisenkymmentä alusta. Joskus saattaa 16 - 17:kin kotilaivaa purjehtia yhtäaikaa tuohon Roskan redille ja siihen vielä ulkomaiden laivat päälle. Se on komea näky, sellainen mastometsä.

 

HENKILÖHISTORIAA

Hans Johan Leufstadius syntyi vuonna 1829. Leufstadiusta tituleerataan kirkonkirjoissa vuosilta 1901-1910 "merikapteeniksi ja kauppiaaksi".

Leufstadius suoritti perämies- ja kapteenin tutkinnot vuonna 1851. Hän toimi vuodesta 1845 vuoteen 1872 saakka mm. konstaapelina, perämiehenä ja kapteenina useissa, pääosin raahelaisissa aluksissa. Kunnon kapteeni hän olikin, vaikka miehet häntä leikillisesti kutsuivat "Finkka-Jussiksi", koska hän ahkerasti ruokki laivaväkeään leipäkeitolla, "Finkalla". Vuodesta 1885 Leufstadius toimi ansiokkaasti satamamestarina Raahessa.

Kapteeni asui Rantakadun ja Cortenkadun kulmassa, joka oli myös hänen vanhempiensa koti. Purjehduksen jätettyään hän osallistui senaikaiseen liike-elämään ja kaupungin kunnalliseen toimintaan. Leufstadius asui naimattomana talossaan yhdessä Anna-sisarensa kanssa kuolemaansa saakka. Hän teki hyvän työn lahjoittaessaan talonsa tavaroineen Raahen vanhainkodille.

Museon toiminnan alkuaikoina Leufstadius lahjoitti museolle useita esineitä, muun muassa kuuluisan sukelluspuvun.

 

PUKUHISTORIAA

Hans Johan Leufstadiuksen puku on suora kopio kauppias Otto Plantingin asusta, joka kuuluu Raahen Museon kokoelmiin. Puku valmistettiin työssäoppimisjaksolla viime syksynä.

Pukuun kuuluu frakki, liivit, housut sekä tinaiset kellonperät. 1880-luvulla elettiin muodissa kertaustyylien aikaa. Miehen frakkipuku alkoi 1800-luvun lopulla menettää värinsä, kaupunkien likaisuuden ja hiililämmityksen noen ja pölyn huomioon ottaen vain mustissa vaatteissa oli järkeä. Musta frakki on pysynyt nykyaikaan asti miesten suurena juhlapukuna. 1700-luvulla syntynyt puku koostui frakista ja hännystakista, housuista sekä liivistä.

Materiaalit

Frakki: 100 % villaa
Liivi: 100 % villaa ja 100 % puuvillaa
Housut: 100 % villaa
Paita: 100 % puuvillaa

Valmistus
Elina Bräysy
Teija Silvola
Tuija Stenius
Valentina Kunnasmäki

 

Lähteet: Keväällä 2002 Raahen Kauppaporvarissa pidetyn pukuja esittelevän näyttelyn yhteydessä jaettu kirjallinen materiaali ja Tarinoita, historiaa ja pukuloistoa Vanhassa Raahessa -esite.

Kannattaa tutustua myös juttuihin:

Tupakkatehdas
Tupakkatehdas - raaheksi räntättynä
Kapteeni Himanka
Merimiesjuttuja
Lastaten ja lossaten haminasta haminaan
Raahen museo
Wanha Herra
Pukuloistoa Wanhan Raahen malliin
Lehdistötiedote

 

Takaisin juttuun