Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Olipa kerran vuojesa tuo Annanpäivän aamu

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Annanpäivän tapahtumat keskitty Rantakavulle. Soveliuksen talon yläkerrasa oli esillä porvariskojin joulutunnelmia 1800-luvulta

 

Räntätty raaheksi

Ennen vanahaan täälä Raahesa ruukattiin rumpata Annanpäivää oikeen olan takkaa. Raahelaiset pukkeutu eriskummallissiin hynttyisiin niin, ettei niitä ois tunnistettu. Miesväki saatto kiskasta hammeen päälle ja vetästä jonku hurtuukin naamalle. Naiset kaappas päällesä merimieskamppeet tahi jotaki muuta ryysyä, josta ei rannit heti honannu kuka siinä mekastaa. Völijyyn otettiin kattilankansia, kapustoita ja muita rämisyttimiä, joilla saatiin aikaseksi kova mekkala.

Rymysakki hommautu liikkeelle ennen sianpieremää joskus nelijän, viijen kieppeillä ja lähti herättelleen Annoja. Kovan mekkalan kans sakki meni Annan akkunan alle nimipäivää juhulistaan. Annat tiesi oottaa vierailua ja jokku pistouvas nisukahavit.

Kyllähän siinä rannikki heräs ja koirat rupes haukkuun. Vaikka meteli oli melekonen, niin kukkaan ei hermostunu paitsi kerran yks pappi, ku sen piika oli pökässy pappilaan piiloon Annanpäiväksi. Ja tietenki onnittelijat puulas perrään. Pappi suuttu tulliin tappuroihin ja tähän se lysti sitte loppu. Näin kertoo perimätieto.

 

Henkiin puohattu perinne

Tämmon jo kolomas kerta ku Annanpäivää viirataan uusin kujjein. Ku kaikkia Annoja ei kuitenkaan vois käyvä herättelleen, niin Raahe-opistolaiset ry. valihtee vuoden Annan tai Antin, joka herätettään ja kuskataan Kauppalubille aamupuurolle. Tämä kunnia kolahtaa aktiiviselle oppijalle, jokkon osallistunu Raahe-opiston piireihin alavariinsa. Tänä vuonna Antin tittelin sai Ossi Muhonen.

Että kaikki halukkaat pääsis lystistä osallisiksi, rumpaajat kerräänty Annanpäivän aamuna Kauppalupin pihalle ja lähti rymistelleen ristiin rastiin vanahaa kaupunkia.

Päivän tapahtumat oli keskitetty Rantakavun liepeille. Kauppalupilla höyrys aamupuuro. Kirkkokavun lastentalon pienet pirpanat ja Keskuskoulun oppilaat esitti ohojelmia pitkin päivää. Iltapuhteella Pirisen Paula selevitti vanahoja ruokaresähtejä.

Soveliuksen talosa pääsi kurkkaan porvariskojin jouluun. Annanpäivä ruukas alottaa jouluvalamistelut. Sen takia oli päätetty orkaniseerata myyjäiset, josa taitavat hantvärkkärit sai kaupitella tuotteita. Siitä vaan julklapit pakettiin ja on yks murhe vähempänä.

Ja että ois päästy mahollisimman lähelle vanahan Annanpäivän tunnelmia, oli katuvalot sammutettu vanahan kaupungin alueelta viijen jäläkeen. Ja kyllä se tuntuki pimiältä. Ihimiset oli tällänny lyhtyjä ja lamppuja porttien pieliin. Täyvet kymmenen pistettä perinteen henkiin puohaajille!

 

Juttu on julkaistu Raahen kaupungin tiedotuslehti-Trumparissa 18.12.2004. - Sivun sisältöä ei päivitetä.

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin