Anna-kulta, Anna-kulta, herää jo, herää jo!
Kuva: Kirsti Vähäkangas
Rantakavulla joulutunnelmaan sonnustautuneella lupilla ja vihiriäsä talosa oli Annanpäivien keskus, vaikka oli niitä tapahtumia muuallaki. Tämä hieno piparkakkukylä oli rakennettu kauppalupin etteisen pöyvälle.
Räntätty raaheksi
"Oli se kerran vuojesa
se Annanpäivän aamu,
sillompa ne russakakki
rommiryypyn saivat."
Tiistaiaamuna ennen seittemää Kauppalupin pihalla parveili puolen sattaa leikkimielistä Annanpäivän viiraajaa. Väkiä oli tullu paikalle vauvasta vaariin. Osa porukasta oli tälläytyny hullunkurisiin hynttyisiin. Melekeen kaikilla oli völijysä kapustoita, kattilankansia tai muita kalakuttimia. Joku törräytteli torvellaki. Ylleisration porukka oli kuvvaamasa rumpausta teeveetä varten.
Vanahaan aikaan remujoukko ampas liikkeelle aamulla nelijän kieppeillä. Ne meni rämmyyttään Annoja herreille. Tiistain sakki lähti mekkalan kans kiertään vanahaa kaupunkia. Ku ei kaikkia Raahen Annoja voitas kuitenkaan käyvä herättelleen.
Akkunoista vilahteli ilosia naamoja, ku ihmiset säntäs kahtoon, että mikä kumma sielä mekastaa. Koirat otti hönttäsijät vastaan ilosesti haukkuen.
Pirkko Kangas osallistu rumpaukseen eka kertaa. - Kyllon mukavaa, että sai luvan perästä rumpata. Kiva, että ihimiset oli lähteny leikkimielellä liikkeelle, Pirkko arvioi ja toivo, että tästä tulis perinne. Kulukue tuli takasi Kauppalupin lämpimään ja pääsi nauttiin riisryynipuurua vuojen Annaa ootellesa.
Aunesta vuojen Anna
Raahe-opistolaiset ry. päättää kenestä tullee millonki vuojen Anna tai Antti. Perusteluna on ahkera osallistuminen opiston toimintaan. Tänä vuonna Annaksi valittiin Aune Koskelin. Aune on osallistunu ahaneesti senki seittemällaisiin opintopiireihin vuojesta 1992.
Lyijylasitöitä, jumppaa, silikkimaalausta, ommaishoitua, englantia, narutöitä, savitöitä, kansallispukukankaan kutomista. - Lyijylasityöt mennee eelle muista harrastuksista, ku ei aika riitä kaikkeen, vuojen Anna palijastaa.
Aune on avojalakanen raahelainen. Lapsuuven koti oli Reiponkavulla. - Sielä sitä kirkon kellareitten välisä leikittiin, Aune muistelee.
Aunen kotona puhekieli oli Raahen murre. - Monet arkiset sanat o jääny pois käytöstä niinku hantuuki tai förkkeli, Anna harmittellee. Työväenopiston pännäpiiriki on muutettu kirjoittajapiiriksi.
Juhulakalun kunniaksi oli järkätty hienoja esityksiä. Kirkkokavun lastentalon eskarilaiset laulo ja leikki. Pääsipä ylleisöki piiriin pyöriin lasten kans.
Keskuskoulun nelijäsluokkalaiset oli opetellu tätä varten joululauluja. Opettaja Helena Pieskä selevitti, että Keskuskoulu on osallistunu alusta asti Vilijan päivän markkinoille ja Annanpäivän rumpauksiin. Tämmön osa kotiseutuopetusta.
Oikeus kulttuuriperintöön
Sivistystoimenjohtaja Sirkka-Hannele Saarinen selevitti ansiokkaasti juhulapuhheesaan Annanpäivän perinteitä ja historiaa.
Raahen käsityökeskuksen tilosa oli monena vuonna orkaniseerattu Annanpäivän myyjäisiä. Nykysen mallin mukasta Annanpäivää on ollu puohaamasa työryhymä, johon osallistu väkiä Raahen museosta, Raahe-seurasta, kantakaupungin asukasyhistyksestä, Lybeckerin käsi- ja taijeteollisuusoppilaitoksesta, Raahe-opistosta ja kehittämiskeskuksesta. Oma tärkiä rooli oli myös Eila Tähäjänjoella, Raahen kauppalupin touhukkaalla emännällä.
Saarinen painotti puhheesaan, että kulttuuriperintöön on jokkaisella oikeus ja sen säilyttämisseen velevollisuus nii paikallisella, kansallisella ku maalimanperintötasollaki. Annanpäivän vietto kuuluu osana Raahen koulutoimen rojektiin "Kulttuuriperinnöstä osa lasten ja nuorten arkea".
Mikäpä ois voinu passata paremmin tähän hetkeen, ku tiernapoikain esitys. Tiernapojat kuuluu raahelaiseen jouluperinteeseen, vaikka Oulu kuinka yrittäs omia niitä ihtelleen. Keskuskoulun viijennen luokan oppilaat essiinty ihan ensimmäistä kertaa julukisesti.
Herodesta esitti Essi Lappi. Knihtin roolisa huseeras Laura Leskinen. Jani Sotka näytteli Murijaanien kuningasta. Mänkkinä pyöritteli tähtiä Laura Vilenius. - Vähä jännitti, laulajat myönti jäläkikätteen.
- Tillauksia on pitkä jono, palijasti opettaja, ja kerto, että Keskuskoululla on tänä vuonna kolome tiernapoikaporukkaa, joita voi tilata pikkujouluihin.
Hantvärkkäreitten töitä näytillä ja kaupan
Kauppalupisa, Soveliuksen talosa ja niitten ympäristösä oli hantvärkkäreitten myyntipöytiä ja työnäytöksiä. Naavalainen, Porsliina, Kuutostiimi ja Antero Fors pitivät ovensa sepposen selällään melekeen koko päivän vierailijoita varten.
Sähkö katkastiin Rantakavulta ja vanahasta kaupungista klo 17.00-20.00. Lamput ja soihtut valasi pihoja.
Annanpäivä on aataminaikunen tapa, joka nyt on otettu uusiokäyttöön ja kehitetty monipuoliseksi tapahtumasarijaksi.
Juttu on julkaistu Raahelaisessa 11.12.2003. - Sivun sisältöä ei päivitetä.
Kirsti Vähäkangas