Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Perinteitä puohataan henkiin Raahessa

 

Kauppaklubi jouluasussaan

 

Kuva: Terttu Rusila

Annanpäivä rumpataan nyt kaikelle kansalle

Vanha raahelainen perinne, Annanpäivä, saa uusia tuulia ensi maanantaista, 9.12.2002 alkaen. Raahessa joulu alkoi ennen Annanpäivästä, jolloin joukko raahelaisia miehiä ja naisia kokoontui Annanpäivän rumpaukseen herättämään kaupungin Annoja hereille aamuvarhaisella. Annojahan riittää, sillä se on johdannaisineen ollut pitkään yksi suosituimmista naisten etunimistä.

Nyt herätellään Annojen lisäksi kaikkia muitakin, eikä yksin hereille vaan arvostamaan vanhoja perinteitä ja tapoja. Annan päivän henkiin herätyksen äiti on Lybeckerin käsi ja taideteollisuusoppilaitoksen rehtori Auli Kananen, jonka johdolla Annanpäivätyöryhmä on koonnut erilaiset tapahtumat ja ideat samalle päivälle.

Annanpäivän viettokin kuuluu suurempaan kokonaisuuteen. Koulutoimenjohtaja Sirkka-Hannele Saarinen kertoo, että Raahen koulutoimessa on ollut meneillään projekti, "Kulttuuriperinnöstä osa lasten ja nuorten arkea", jossa raahelaisia tapoja ja perineitä on nostettu esille ja osaksi opetusta. Suunnitelmissa on yhtä toista aina perinnepitoisista leirikouluista koulumuseoon asti.

Hän sanoo, että tavoitteena on herätellä kotiseuturakkautta ja perinnetietoutta pienestä pitäen ja aukaista myös aikuisten silmät näkemään kaupungin kulttuuriperinne.

- Rakennusperinteen säilyttäminen osana kaupungin kehittämistä, lasten luontaisen uteliaisuuden ja mielikuvituksen herättely, Raahen ainutkertaisuuden ymmärtäminen, opetussuunnitelmien kehittäminen, kotiseututyön esille nostaminen, luettelee Saarinen muutamia otsikoita, joiden alla projektia viedään eteenpäin eri työryhmissä.

Hän sanoo, että ilmiselvästi Raahessa on meneillään aktiivinen vaihe, jossa eri suunnilla mietitään samanlaisia perinnejuttuja, historiaa ja omaa kulttuuria.

 

Annanpäivästä alkuun

Raahen käsityökeskuksessa on jo usean vuoden ajan pidetty Annanpäivän myyjäisiä, joissa on myyty käsityökeskuksen, Lybeckerin oppilaitoksen ja käsityöläisten tuotteita. Nyt Annanpäivätyöryhmä on koonnut samaan yhteyteen muitakin tapahtumia ja mukaan on saatu myös Raahen museoRaahe-seura, Kantakaupungin asukasyhdistys, työväenopistokehittämiskeskus ja Kauppaklubin ravintoloitsija Eila Tähjänjoki. Annanpäivän tapahtumat sijoittuvat vanhaan Raaheen Rantakadun varteen Soveliuksen talon ja Kauppaklubin ympäristöön.

Auli Kananen kertoo, että kaikki asukkaat pääsevät mukaan Annanpäivän viettoon ja juhlistamiseen vaikkapa omien pihapiiriensä tunnelmallisella valaisemisella. Talojen pihapiiriin toivotaan erityisen tunnelmallista jouluvalaistusta Annanpäivän illaksi. Ajatuksena on, että katuvalot sammutetaan ja alueen valaistus hoidetaan pihoilta ja ikkunoista erilaisin lyhdyin, kynttilöin ja jouluvaloin. Raahen työväenopiston opistolaisyhdistys valitsee Vuoden Annan, joka herätetään kello kahdeksalta ja viedään Kauppaklubille aamupuurolle. Siellä ilahduttavat Kirkkokadun päiväkodin lapset.

Annanpäivämarkkinat alkavat sen jälkeen Soveliuksen talossa. Avaajaksi saapuu kaupunginjohtaja Jaakko Nahkuri. Käsityöläisten tuotemyynnin ohella on luvassa työnäytöksiä. Päivän aikana nähdään muun muassa himmelin valmistusta, huovutusta, pajutöitä, silkkimaalausta ja taidegrafiikan vedostamista.

Rumpaajiksi on saatu Keskuskoulun 2 A:n ja 2 B:n oppilaat opettajineen. He käyvät rumpaamassa aamupäivällä ainakin Raahen kaupungin virastoissa ja varmaan muuallakin. Annan päiväksi laittavat myös Raahen nukkekotinäprääjät jouluikkunat Vanhan apteekin ikkunoihin. Jouluvaloja sytytellään illan pimetessä ja samaan aikaan soivat myös kirkonkellot. Tuolloin on taas luvassa musiikkiohjelmaa Kauppaklubilla. Silloin lavalle astuu Keskuskoulun 4B-musiikkiluokka.

Entisaikaisesta Annanpäivästä on vielä illalla Pirkko Utriaisen luento Kauppaklubissa. Silloin mukana ovat myös historiallisiin pukuihin pukeutuneet matkailuoppaat.

 

Juttu on julkaistu Raahelaisessa 5.12.2002.

 

Lisää tietoa Annanpäivän vietosta seuraavissa jutuissa:

  1. Annanpäivän viettoa vanhassa Raahessa
  2. Annan päivä enteilee joulua
  3. Anna-kulta, Anna-kulta, herää jo, herää jo!
  4. Olipa kerran vuojesa tuo Annanpäivän aamu

 

Raili Viirret-Heiskari

 

Takaisin