Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tule, näe meren ja raudan Raahe

 

Pikkulahti & Rantakatu

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Kun Samuli Paulaharju 1920-luvulla kirjoitti teoksensa Wanha Raahe, hän sai kuulla paikallisilta asukkailta, että Raahessa on kolme nähtävyyttä: Nya Spruthuset, nya packhuset och Durchmans Fia.

Jos tänä päivänä tyytyy yhtä lyhykäiseen luetteloon Raahen nähtävyyksistä, muodostuu luettelo seuraavanlaiseksi: Meri, vanha kaupunki ja Rautaruukki.

Meri on aina ollut tärkeä osa raahelaisten elämää, sijaitseehan kaupunki Pohjanlahden rannalla. Matkailijalla on kesäisin mahdollisuus päästä saaristoristeilylle vesibussilla. Kesäyö kalastajien mukana merellä suo unohtumattomia elämyksiä.

Raahe toivottaa veneilijät tervetulleiksi. Venepaikkoja on liikekeskustan välittömässä läheisyydessä Pikiruukin vierasvenesatamassa, Raahen Purjehdusseuran Terässatamassa Ulkofantissa sekä museon rannassa, jossa on myös taksilaituri.

Kaikissa näissä on hyvät olosuhteet yöpyä omassa veneessä. Palvelut ovat kivenheiton päässä. Jos matkailija saapuu todella suurella aluksella, hän voi ankkuroitua Lapaluodon satamaan.

 

Kesäistä kulttuuria

Kaupungin perustajan, Pietari Brahen nimikkojuhlaa Pekanpäiviä juhlitaan kesä-heinäkuun vaihteessa. Niiden yhteydessä järjestetään perinteiset purjehduskilpailut.

Elokuun ensimmäinen perjantai ja lauantai kuluvat Rantajatsien merkeissä merellisessä maisemassa.

 

Historia elää vanhassa Raahessa

Raahen kaupunki perustettiin vuonna 1649. Noina aikoina elämä oli vaatimatonta ja kaupunki kasvoi hitaasti. 1800-luvun puolivälissä Raahe eli todellista kukoistuskauttaan yhtenä merenkulun johtavana kaupunkina Suomessa.

Raahen vanhimmat säilyneet rakennukset ovat 1700-luvulta. Vanhan kaupungin talot ovat valtaosaltaan 1800-luvulla rakennettuja ja tyyliltään puuklassismia parhaimmillaan.

 

Museossa erikoisnäyttelyitä

Raahen museo, joka on Suomen vanhin paikallismuseo, kertoo alueen historiasta sekä asumiseen että navigointiin liittyvin esinein. Museon kokoelmissa on paljon purjelaivakauden esineistöä, laivojen pienoismalleja sekä laivamaalauksia. Maailman vanhin sukelluspuku 1700-luvulta on museon varsinainen vetonaula.

Ensi kesänä museo järjestää useita vaihtuvia erikoisnäyttelyitä Soveliuksen talossa, osoite: Rantakatu 36.

 

Teräksestä leipää jo 30 vuotta

Merellinen Raahe on saanut elantonsa teollisuuden ammateista jo vuosikymmenet. Suurin työnantaja tällä seudulla on Rautaruukki Oy, joka antaa toimeentulon 4000 työntekijälleen. Välillisesti tehtaan vaikutukset näkyvät kaikkien raahelaisten elämässä.

 

Ympäristön käyntikohteita

Raahen naapurikunnat tarjoavat matkailijalle monenlaista kiinnostavaa nähtävää. Mainittakoon esimerkiksi: Vareksen eläintarha Revonlahdella, Pyhäjokisuun virkistyskalastusalue Pyhäjoella, Törmälän matkailumaatila Siikajoella ja Leirikeskus Lohenpyrstö Pattijoella.

 

Juttu on julkaistu Pohjoisen Opas-lehdessä maaliskuussa 1991.

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista