Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tarinat elävät Vanhassa Raahessa

 

Soveliuksen talo

 

Kuva: Pauli Runtti

Raahen matkailuoppaat kertovat kiireettömillä kävelykierroksilla ryhmille asiatietojen höysteeksi tarinoita vanhoilta ajoilta. Vanha kaupunki avaa rikkaan tarina-aittansa niille, joilla on aikaa kuljeksia kujia ja kuunnella.

 

Vapaustaistelija vailla vertaa

Myhrbergin puisto, Raahen ensimmäisen torin paikka, on tuhansien tarinoiden tyyssija. Vapaustaistelija August Maximilian Myhrberg eli seikkailurikkaan elämän.

Maximilian oli uhkarohkea ja yltiöpäinen lapsi. Mitään pelkäämättä hän tarttui kerran tuulimyllyn siipeen ja roikkui siinä puoli kierrosta. Sitten ote heltisi ja poika pudota mätkähti maahan. Sankari ei ollut moksiskaan, vaikka oli loukkaantunut pahasti. Hänen kerrotaan lohduttaneen itkevää äitiään.

Aikuiseksi vartuttuaan oikeudenmukaisena tunnettu Myhrberg omisti elämänsä taisteluille köyhien ja sorrettujen puolesta.

 

Rakastavaisten kynttilät palavat yhä

Soveliuksen suvun talo, Gröna Slottet, lienee Raahen vanhin talo. Se on säilyttänyt jälkipolville rakkaustarinan vailla vertaa.

Johan Sovelius rakastui palavasti serkkuunsa Gatharina Freitagiin, joka asui kadun toisella puolella. Rakastavaisilla oli tapana polttaa kynttilöitä ikkunalla. Tuon ajan säännökset estivät serkusten avioliiton. Nuoret anoivat avioliittolupaa kuningas Kustaa IV Aadolfilta hänen vieraillessaan Raahessa vuonna 1802. Mutta vastaus oli jyrkän kielteinen. Kerrotaan, että pimeinä iltoina voi vieläkin nähdä valon kajastavan ikkunassa.

Soveliuksen pihapiirissä säilynyt vanha karsseri saa mielikuvituksen liikkeelle. Pieni, synkeä kellari on paikka, johon pahantekijät teljettiin miettimään tekosiaan. Karsseriin saattoi joutua jopa kirkonpenkissä nukahtamisesta.

 

Tupakkaenkeleitä Cortenkadulla

Cortenkatu on saanut nimensä Raahen ensimmäisen pormestarin Henrik Corten mukaan. Vuosisatojen saatossa katua ovat talsineet kaikenlaiset kulkijat. Myös tupakkaenkelit.

Raahessa toimi 1800-luvulla tupakkatehdas. Osa sen työntekijöistä oli pikku poikia. Pojat juoksivat valkoisissa työtakeissaan ruokatunnilla kotiin syömään. Tämän takia kaupunkilaiset ryhtyivät kutsumaan heitä tupakkaenkeleiksi. Tupakkatehtaana toiminut talo on tällä hetkellä rakennusliikkeen omistuksessa ja odottaa kohtaloaan tyhjillään.

Erään sitkeän huhun mukaan Katinhännässä aamupuoleen yötä yöjalassa liikkuneet kuulivat aina erään asumattoman talon kohdalla kumean äänen, joka kysyi: "Missä on minun jalkani?"

Asukkaat pitivät juttua pitkään pilana, mutta ajan oloon monet rupesivat kammoksumaan taloa. Vihdoin eräät uskalikot päättivät ottaa asiasta selvää. Kun huoneenalustaa pengottiin, löytyi sekalaisen roinan alta puoleksi maahan hautautunut puujalka. Se oli kuulunut sodassa haavoittuneelle miehelle.

Öinen kyselijä vaikeni, kun puujalka saatettiin haudan lepoon.

 

Kauhia tapaus Katinhännässä

Kirkkomaan laidalla nököttää rivi vanhoja porvareiden kellareita. Niihin luulisi liittyvän jotakin mystillistä. Mutta kun ei, niin ei. Kellarit ovat kellareita.

Sen sijaan Katinhännässä kerrotaan juttua siitä, että yhtenä alkutalven iltana alkoi kuulua avunhuutoja Pikkulahden suunnasta. Asukkaat luulivat, että joku oli pudonnut jäihin. Poliisikin kutsuttiin rantaan. Merelle tähyiltiin lamppujen ja lyhtyjen kanssa.

Mitään ei näkynyt. Avunhuudot jatkuivat. Asukkaat arvelivat kummitusten olevan liikkeellä, kunnes joku huomasi, että huuto kuuluikin maalta. Lopulta oikea osoite löytyi. Ääni kuului erään pihan perältä ulkohuoneesta, jonne poikaviikarit olivat teljenneet pahaa aavistamattoman mummon. Hän oli nyt todella hätää kärsimässä. Onneksi tämä kauhia tapaus selvisi ja mummo pääsi pois paleltumasta.

Tervetuloa Raahen oppaiden mukaan kävelykierroksille kuulemaan lisää tarua ja totta Vanhasta kaupungista.

 

Juttu on julkaistu Pohjoisen Opas-lehdessä vuonna 1994.

Raahesa kummittellee
Katinhännäsä kerrotaan, että...
Kirkonrottaa ja puujalakoja

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista