Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Taide-elämyksiä Vanhassa Raahessa kesällä 1997

 

Antero Forsin maalaukset ovat usein meriaiheisia

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Raahen Matkailuoppaat ry järjestää kesäisin kävelykierroksia Vanhassa Raahessa. Kävelykierrokset, joiden aikana oppaat kertovat totta ja tarua vanhasta kaupungista, ovat suosittuja varsinkin kotiseutuhenkeen järjestettyjen Pekanpäivien aikana heinäkuussa. Kävelykierroksen voi tilata Raahen matkailutoimiston kautta. Kävelyreitin varrella on useita kohteita, joihin taiteen ystävän kannattaa poiketa.

Vanha kaupunki on innoittanut useita kuvataiteilijoita, jotka ovat asettuneet asumaan ruutukaava-alueelle tai pitävät siellä näyttelyitä.

Kävelykierroksen voi aloittaa Rantakadun ja Brahenkadun kulmauksesta, Myhrbergin puistosta. Evert Porilan veistämä August Maximilian Myhrbergin näköispatsas pystytettiin 1930-luvun alkupuoliskolla puistoon, joka sitten sai Myhrbergin nimen.

Raahen museo järjestää vaihtuvia näyttelyitä Rantakadun varrella sijaitsevassa Soveliuksen talossa, jota on vihreän värinsä vuoksi kutsuttu Gröna Slottetiksi.

Raahelaisen taidemaalarin, Marja-Leena Töllin Sini-Galleriassa Brahenkadulla on jatkuvasti esillä taiteilijan omia töitä. Matkailijoita varten hän on painatettanut postikortteja töistään, joiden aiheet ovat Raahen vanhasta kaupungista.

Brahenkatua kävellen tulemme Pekkatorille, jonka keskellä seisoo kaupungin perustajaa Pietari Brahea esittävä Walter Runebergin veistämä pekkapatsas.

Raahen kirkko rakennettiin 1600-luvulla kaupungin korkeimmalle kohdalle nykyisen Pekkatorin läheisyyteen. Ensimmäisen kirkon tuhouduttua tulipalossa samalle paikalle rakennettiin uusi kirkkko, jonka suunnitteli vuosisadan alussa Josef Stenbäck.

Alttaritaulu on Eero Järnefeltin käsialaa. Se on vuodelta 1926. Raahen kirkon alttaritaulu jäi taiteilijan viimeiseksi suureksi työksi. Taulun nimeksi on annettu Heräävä toivo. Opetuslapset ovat joutuneet myrskyyn ja huomaavat viimein myrskyn olevan laantumassa.

Kirkkokadulla, korttelin päässä kirkosta, asuu merimaalari Antero Fors. Hän järjestää usein kotonaan taidenäyttelyitä. Pekanpäivien ja muiden raahelaisten tapahtumien aikaan hänen kotinsa on yleisölle avoinna. Raahen matkailuoppaat ovat saaneet viedä Forsin kotiateljeehen kävelykierrosryhmiä jo useiden vuosien ajan. Tämä on antanut erinomaisen tilaisuuden matkailijoille päästä tutustumaan yhteen vanhaan raahelaiseen peruskorjattuun taloon. Ihastuttava pihapiiri houkuttelee viivähtämään taiteilijan luona.

Antero Forsin työt kuvaavat usein merta tai vanhaa kaupunkia. Raahen kaupunki on palkinnut taiteilijan Pro Raahe-mitalilla ja taidepalkinnolla. Antero Forsin töihin pääsee tutustumaan ottamalla häneen yhteyttä puhelimitse ja sopimalla esittelystä.

Kävelykierroksen reitti jatkuu Kirkkokadulta joko Saaristokatua tai Cortenkatua Rantakadulle. Cortenkadun varrella pitää taidekauppaa Kirsti Niemelä. (Yrityksen toiminta lopetettu v. 2009.) Hänen posliiniset Raahe-koiransa ovat olleet suosittuja matkamuistoja.

Tämän kesän uutuutena kävelykierroksille on luvassa tutustuminen Kaija Tuomivaaran nukkepajaan Cortenkadulla. Nukketaiteilija valmistaa nukkeja tilauksesta, sarjatuotantoa hän ei edes suunnittele. Jokainen hänen valmistamansa nukke on erilainen. Nukkien tekemisen lisäksi hän järjestää nukkekursseja.

Cortenkadun pajassa on esillä Tuomivaaran keräämiä ja valmistamia nukkeja. Jokaisella nukella on nimi ja oma tarinansa. Nukkepajaan voi poiketa kesällä joka päivä. Ja aina voi soittaa ja sopia käynnistä.

Mikä olisikaan hienompi päätös taidekierrokselle kuin vierailu Raahen museossa, joka kätkee seiniensä sisälle monenlaisia taideaarteita. Raahen ensimmäisen kirkon koristeeksi Mikael Balt veisti 1600-luvulla puuveistoksia, jotka nyt ovat esillä museon kirkkosalissa. Baltin töitä on tuskin säilynyt muualla Suomessa, sillä niiden kohtalona on ollut tuhoutua tulipaloissa kirkkojen mukana.

Museon kokoelmiin kuuluu kymmeniä laivamaalauksia, joita vanhan ajan kapteeneilla oli tapana maalauttaa tunnetuilla taiteilijoilla.

Raahen matkailutoimisto välittää oppaiden palveluja ja kertoo lisää paikallisista tapahtumista ja nähtävyyksistä.

 

Julkaistu Pohjoisen Opas -lehdessä 1997.

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista