Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Sahan uusi elämä Ratsastuskouluna

 

Santaholman sahan alueelle on rakennettu ratsastustalli

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Vuonna 1925 Oulaisten sahan omistaja, porilainen F.A. Juselius vuokrasi Pirttiniemen alueen kaupungilta laajoine kalastusalueineen ja aloitti sahaustominnan.Juselius omisti useita keskisuuria sahoja ja Pirttiniemen saha oli niistä suurin. Saha toimi aina vuoteen 1931 asti, jonka jälkeen perikunta möi sen.

Kalajokinen Santaholma Oy osti sahan vuonna 1934 ja näin alueen saha sai uuden omistajan ja nimen. Santaholman saha työllisti parhaimpina aikoinaan noin 400 henkeä ollen välillä Raahen suurin työnantaja. Saha toimi aina vuoteen 1962 asti. Santaholmalla oli ollut lastaustoimintaaläheisen Maivaperän rannassa jo 1880-luvulla ja Kalajoella oma koepaja ja laivavarvi.

Vuosien kuluessa rakennukset rapistuivat ja luonto rehevöitti ympäristön, kunnes vuonna 2005 Siikajoella toimiva Kastellin Ratsutila päätti laajentaa toimintaa myös Raaheen ja vuokrasi maat sekä osti rakennukset ratsastustallin perustamista varten.

Siitä alkoi rakennusten uusi elämä ja kovan työn tuloksena saharakennukseen on saatu tallipaikat 10 hevoselle, satulahuone ja rehuvarasto sekä erillisessä sepänpajassa toimiva toimisto/oleskeluhuone.

Kaikki uudistukset on pyritty tekemään vanhoja rakennuksia kunnioittaen, kuitenkin niin, että alueelle tulessa huomaa olevansa hevostallilla. Piha-alueella on ratsastuskenttä ja aidatut tarhat hevosille.Tulevaisuuden suunnitelmissa on rakentaa myös maneesi eli ratsastushalli, jossa talviaikaan ratsastaminen on miellyttävämpää.

Tallin omistavat Maisa ja Ilkka Ketolan lapset Anna, Janne ja Petteri. Anna valmistui ratsastuksen ohjaajaksi ja huolehtii opetustyöstä Maisan kanssa ja Janne rakennus- ja huoltotöistä Ilkan kanssa. Raahen Ratsastuskoulu on Suomen Ratsastajainliiton hyväksymä talli.

Tallin viikottaisten vakiotuntien lisäksi on mahdollista varata ratsastustunteja myös arkisin päivällä esim. koululaisryhmät, työporukat tai matkailijat ovat tervetulleita tutustumaan tähän harrastukseen. Tallilla järjestetään myös eripituisia kursseja, joissa voi opetella hevosen hoitoa ja eri ratsastuksen lajeja.

On ilo nähdä, kuinka vanha rakennus on saanut uuden elämän ratsastutallina. Tervetuloa tutustumaan Raaheen ja entisen Santaholman sahan paikkaan.

 

Julkaistu maaliskuussa 2010 Pohjoisen Opas -lehdessä.

Lisätietoja: KirjastoVirma: Sahateollisuuden historiaa Kala- ja Pyhäjokilaaksoissa

 

Satu Mikkola

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista