Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Merikaupunki Raahe kesällä

 

Haruspurjekuunari Raahen Fiia Raahen väylällä tulossa Raaheen v. 1989

 

Kuva: Pauli Runtti

Raahen Fiia.

- Meri on tärkeä ja oleellinen osa opastuksen sisältöä, Raahen Matkailuoppaat ry:n puheenjohtaja Pirkko Utriainen painottaa ja kertoo, että oppaat kertaavat vuosittain merelliset tietonsa, vaikka opastukset eivät merelle ylläkään.

- Kunpa voisi viedä matkailijat merelle ja esitellä kaupungin mereltä käsin, Pirkko haaveilee. Kaupunki näyttää mereltä katsottuna todella upealta.

Markku Lindberg on monena kesänä vienyt Raahen oppaat kesäiselle merelle Bacchus-purjeveneellään ja tarjonnut tilaisuuden asioiden oppimiseen aidossa ympäristössä.

Oppaat saivat tehdä viime kesän purjehduksen loistavassa säässä. Heli oli meistä reippain ja ohjasi venettä suuren osan matkaa.

Laivan kippari kertoi oppaille, mikä on paarpuuri tai styyrpuuri tai lepuuttaja tai pilssi. Oppaat kuulivat myös milloin purjeita reivataan, milloin käytetään isoa purjetta tai pallopurjetta.

Maakravuille, joita useimmat oppaatkin ovat, sopivan lyhyt purjehdusreitti vie Kasuunin majakalle ja takaisin. Opaskerhon tutustumiskohteena on ollut myös Kraaselin saaren luonto, joka on omalla tavallaan ainutlaatuinen. Jopa harvinainen Siperian esikko kasvaa ja kukoistaa siellä.

Raahen saariston 46 saarta kantavat erikoisia nimiä, esimerkiksi RääpäkkäTasku, Kalla, Kraaseli, Preiskari, Ämmä, Äijä tai Uniletto. Ämpäri on matalikko. Jyry puolestaan on karikko.

Jokamiehen oikeudella jokainen voi rantautua saariin ottamaan aurinkoa ja retkeilemään.

 

Rantaudu Raaheen

Veneellä liikkuvalla matkailijalla on useita vaihtoehtoja rantautua Raaheen. Vierasvenepaikkoja on riittävästi ja matkailijalle on tarjolla kaikki haminapalvelut. Kaupungin vierasvenepaikat ovat museon ja Thompsonin laiturissa. Lisäksi on mahdollista rantautua Raahen Pursiseuran terässatamaan.

Museo ympäristöineen on yksi Suomen kauneimpia kaupunkipaikkoja. Veneellä pääsee suoraan kaupungin ydinkeskustan läheisyyteen. Kävelymatkan päässä on vanha kaupunki ja kaikki sen tarjoamat palvelut.

Ensi kesänä (v. 1997) Raahen kaupunki kehittää museon rannan palveluja veneilijöitä varten. Entinen ruiskuhuone peruskorjataan ja sinne tulee kahvila sekä sosiaalitilat, jotka ovat veneilijöiden käytössä. Peruskorjaus valmistunee juhannukseen mennessä.

Raahen Pursiseuran terässatama tarjoaa rauhallisen ja viihtyisän oleskelupaikan veneilijöille. Satama on lähellä kaupunkia mutta kuitenkin niin kaukana, ettei kaupungin melu kuulu sinne. Siellä on aina ystävällinen vastaanotto. Veneilijä voi viipyä lyhyen tai pitkän ajan. Pursiseura on järjestänyt veneilijöille mahdollisuudet peseytymiseen, saunomiseen, vesivaraston täydentämiseen, jopa pyykin pesuun.

 

Seikkaile merellä

Haruskuunari Raahen Fiia on hyvä vaihtoehto niille, jotka kaipaavat seikkailua merellä Raahen saariston ulkopuolella. Raahen Purjelaivasäätiön omistaman kuunarin voi vuokrata charter-purjehdukselle aina, kun sitä ei ole varattu nuorisoryhmien kouluttamiseen.

Raahen useita uimarantoja ei kannata unohtaa. Veden laatua tarkkaillaan jatkuvasti, joten veteen uskaltaa pulahtaa Kylmälläniemellä tai kaupungin uusimmalla uimarannalla, joka on aivan museon läheisyydessä, kaupungin sydämessä.

Meri on aikojen alusta ollut tärkeä raahelaisille. Se antoi elannon 1800-luvun purjelaivakaudella puolelle raahelaisista. Monet raahelaiset saivat vaihtelua ruokalistalle meren antimista. Museon ainutlaatuiset kokoelmat esittelevät merenkulkua ja raahelaista elämänmenoa.

 

Lisätietoja tutustumiskohteista ja kesätapahtumista saa Raahen kaupungin matkailutoimistosta.

 

Julkaistu maaliskuussa 1996 Pohjoisen Opas -lehdessä.

Purjeet ylös ja merelle!


Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista