Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Matkailuoppaat Gunillan vieraina Lapaluodossa

 

Gunillan huvila Lapaluodossa

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Eräänä synkkänä lokakuun iltana Raahen matkailuoppaat kokoontuivat pitämään kerhoiltaa Gunillan huvilaan, Lapaluotoon. Kukaan meistä ei ollut aikaisemmin käynyt huvilassa.

Kaksikerroksisen huvilan alakerrassa on eteinen ja keittiö sekä iso sali, jossa päätimme istua iltaa.

- Nurkista vetää vai onko se Gunilla-neidon henki, joka täällä liikkuu, pohdimme keskenämme. Toppatakit päätimme pitää päällä siltä varalta, että keskiyöllä tulisi äkkilähtö ulos.

Kapteenin tytär

Talossa asui 1800-luvulla merikapteeni kauniin Gunilla-tyttärensä kanssa. Raahessa elettiin tuolloin purjelaivakautta. - Iik! Mitä nyt? Yksi kattokruunun lampuista rävähti palamaan muita kirkkaammin. Valo himmeni hetken päästä. Selkäpiitämme karmi, kun pohdimme, onko talon sähköjohdoissa vikaa vai onko tämä merkki Gunillalta? Jos, niin minkälainen merkki? Toivottiko hän meidät tervetulleiksi vai halusiko hän päästä eroon pärpättävästä naislaumasta?

Apua! Lamppu sammui kokonaan. Sammutimme sähkövalot ja sytytimme kynttilät. Nurkissa paukahteli. Ikkunoissa rapsahteli kuin joku olisi heitelllyt pikku kivillä.

- Ulkona tuulee. Ja ainahan vanhat puutalot pitävät ääntä, rauhoittelimme toinen toistamme.

 

Mihin Gunilla katosi?

Tarinan mukaan kaikki alkoi siitä, kun Gunilla rakastui komeaan merimieheen. Isä ei hyväksynyt nuorten suhdetta eikä epäsovinnainen avioliitto tullut kysymykseenkään. Mies sai lähteä merille ja Gunilla jäädä Raaheen.

Eräänä yönä Gunilla katosi. Kukaan ei tiedä minne ja miten ja miksi. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty. Hyppäsikö Gunilla yläkerran kuistilta alas? Hukuttautuiko hän huvilan rantaan, jossa on syvät vedet? Ampuiko isä tyttärensä? Huvilan seinästä on erään tarinaversion mukaan löytynyt luoti.

Istuimme hievahtamatta paikoillamme. Toistimme kysymyksiä, jotka ovat olleet vastausta vailla yli sata vuotta.

 

Gunilla harhailee yhä

Yö yön jälkeen Gunilla häiritsi isänsä yöunta kolistelemalla ja heittelemällä tavaroita. Isä päätti aikansa kärsittyään kutsua Gunillan rakastetun Raaheen. Hän kuvitteli tyttärensä rauhoittuvan, jos saisi nähdä miehen vielä kerran. Merikapteeniksi ylennyt nuorukainen otti kutsun vastaan ja tuli Lapaluotoon.

Juuri tässä samassa huoneessa tapahtui kauan sitten kauheita. Gunilla ilmestyi keskiyöllä kuten isä oli toivonutkin. Nuorukainen nousi tuolistaan ja lähti kävelemään häntä kohti. Sillä hetkellä, kun rakastavaiset kohtasivat toisensa, mies kaatui kuolleena lattialle.

Yläkerrasta kuului jotakin. Kolinaako? Jokainen piti tuolistaan kiinni. Kerrotaan, että Gunilla saattaa nykäistä tuolin alta äkkiarvaamatta. Tunnelma tiivistyi. Tarina jatkuu

Traagisen yön tapahtumat eivät rauhoittaneet Gunilla-neitoa, vaikka hän oli saanut rakastamansa miehen omakseen. Liittyikö tapahtumiin jotakin vielä kauheampaa? Sitä ei uskallettu edes ajatella.

Muutamat raahelaiset uskovat nähneensä Gunillan. Kerrotaan, että syysmyrskyjen aikaan voi nähdä vaaleaan pitkään pukuun pukeutuneen naisen liikkuvan aalloilla.

 

Oliko Gunilla läsnä?

Gunillan tarina oli saanut meidät kaikki pauloihinsa. Mikä tarinoista on tosi, mikä pelkkää mielikuvitusta?
- Hei, keittiöstä kuuluu jotakin, yksi meistä kuiskasi ja vaati hiljaisuutta.
- Ei siellä mitään ole, kuvittelet vain, rohkeimmat vakuuttelivat.
Keittiössä oli joku. Lattialaudat narisivat. Kuului askelia. Kuka se voi olla? Vain matkailuoppaat olivat tulleet sisälle ja meillähän oli avain. Muita ei oltu kutsuttu. Jos se on Gunilla.
Uskalsimme tuskin hengittää. Vihdoin puheenjohtaja rohkaisi mielensä ja hiippaili keittiön ovelle.
- Ku-kuka si-siellä, hän kysyi ääni vapisten.
- Minä vaan ajattelin tulla laittamaan tulet tähän keittiön hellaan, vastasi huvilan omistaja, joka meidän tietämättämme oli tullut sisään.

 

Juttu on julkaistu Pohjoisen Opas -lehdessä v. 1993 ja
Raahen Joulu -lehdessä v. 1999

Raahesa kummittellee

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista