Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kävellen Vanhassa Raahessa

 

Brahenkatu 2:n alkuperäismuodossa säilynyt portti on harvinaisuus

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Matkailuoppaat järjestää kesäisin kävelykierroksia Vanhaan Raaheen. Hitaasti kävellen matkailija saa katsella rakennuksia ja pihoja kaikessa rauhassa. Kävelykierrokselle kannattaa lähteä Rantakadulta Myhrbergin puistosta, jonka ympäristössä on useita vanhoja ja arvokkaita rakennuksia.

 

Gröna Slottet, Raahen vanhin

Yksi Raahen vanhimpia rakennuksia on Soveliuksen säätiön omistama rakennus Rantakadulla. Perimätiedon mukaan Soveliuksen suvun miniäille näyttäytyi tässä talossa mustiin puettu, pieni hattupäinen ukkeli. Viimeksi Sovion ukko lienee tavattu tämän vuosisadan alkuvuosikymmeninä.

Soveliuksen pihapiirissä säilynyt vanha karsseri saa mielikuvituksen liikkeelle. Pieni, synkeä kellari on paikka, johon pahantekijät teljettiin miettimään tekosiaan. Karsseriin saattoi vanhaan aikaan joutua jopa kirkonpenkissä nukahtamisesta.

God dag, herr patrun!

 

Brahenkatu 2, kulttuuri- ja edustustila

Brahenkatu 2 on historiallinen paikka. Tontilla sijaitsi Raahen ensimmäinen 1600-luvulla rakennettu sekä toinen isonvihan jälkeen 1700-luvulla rakennettu raatihuone.

Kun kaupunki paloi 1810 lokakuussa lähes kokonaan, päätettiin uusi keskusta rakentaa Pekkatorille. Laivanvarustaja Fredrik Sovelius vanhempi vaihtoi Pekkatorilla omistamansa tontin asuintonttiin tältä paikalta.

Hän rakennutti kodin kaikkiaan 11-henkiselle perheelleen vuonna 1812. Vuonna 1923 kauppias Antti Pietilä osti talon Soveliuksen suvulta. Kaupunki osti talon Pietilän perikunnalta vuonna 1980. Talossa on kaikkiaan noin 600 neliötä. Toisessa päässä on kulttuuritoimiston tilat, keskellä kaupungin edustustilat ja kadunpuoleisessa siivessä kokoontumistiloja, grafiikanpaja ja valokuvauksen harrastajien työpaja.

 

Pekkatori, umpikulmainen tori

Kävelykierros jatkuu Pekkatorille, josta piti tulla vuonna 1810 sattuneen Raahen palon jälkeen kaupan ja hallinnon keskus. Umpikulmaisen torin eräälle kulmalle oli varattu tontti raatihuonetta varten. Hanke ei koskaan toteutunut, vaan Raahen kaupunki osti 1860-luvulla Brunowin perikunnalta Rantakadun varrella sijaitsevan talon, joka toimii edelleen Raahen kaupungin johtavien virkamiesten työpaikkana.

Useimmat Pekkatorin ympärille rakennetut yksityisasunnot omistaa nykyisin Raahen kaupunki, joka on näin halunnut varmistaa toriaukeaman säilymisen mahdollisimman hyvin. Rakennuksiin on sijoitettu kaupungin toimistoja.

Kaupungin perustajaa Pietari Brahea esittävä patsas pystytettiin torille vuonna 1888. Patsaan on veistänyt Walter Runeberg.

 

Idylliset Reiponkatu ja Saaristokatu

Kävelykierros jatkuu kirkkomaan ohi Reiponkadulle, joka oli 1800-luvulla käsityöläisten katu. Saaristokadulla puolestaan asustivat merimiehet.

Lastaten ja lossaten haminasta haminaan

Kävelykierroksen päätteeksi voi poiketa vuonna 1906 rakennettuun ruiskuhuoneeseen kripukahville. Entinen ruiskuhuone on peruskorjattu ja muutettu rantakahvilaksi ja veneilijöiden huoltopaikaksi. Kahvilan yläkerrassa on kaksi huonetta, joissa on mahdollisuus yöpyä.

Raahen matkailutoimisto välittää oppaiden palveluja ja kertoo lisää paikallisista tapahtumista ja nähtävyyksistä.

 

Julkaistu Pohjoisen Opas-lehdessä v. 1998.

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista