Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Jos Raaheen haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt

 

Raahelaiset jäällä

 

Kuva: Heikki Vierola

On varhaiskevät. Raahelaiset heräävät talviunestaan ja rientävät sankoin joukoin meren jäälle kuka suksilla kuka kelkoillaan tai vain kävellen. Illansuussa retkeilijät palaavat punaposkisina kohti auringon kuultamaa Rantakatua ja ihailevat sen kotoista puutalorivistöä. Hiihtokauden loputtua he aloittavat veneiden kunnostuksen päästäkseen heti meren vapauduttua asumaan mökeilleen tai retkeilemään saariston lukuisiin poukamiin ja hiekkarannoille.

Totta kai Raahe esitellään merikaupungiksi. Meri on sekä menneisyyttä että nykyisyyttä. Mennyttä purjelaiva- ja patruunakautta voi käydä tutkailemassa Suomen vanhimmassa kunnallisessa museossa ja nykyaikaista kiireistä merenkulkua Lapaluodon kahdessa satamassa.

Tämän päivän Raahe elää raudasta. Rautaruukki tytäryhtiöineen ja niiden imussa syntyneet monet metallialan yritykset antavat leivän suurelle osalle Raahen ja ympäristön asukkaista. Vanhat patruunat, jotka toista sataa vuotta sitten rohkeasti rakensivat kaupunkiin oman rautatien, voisivat hämmästellen katsella teräskääröjä kuljettavia sähköjunia, joiden kolina kaikuu yli kaupungin. Raahe on myös koulukaupunki. Opettajaseminaarin tiloissa uurastavat nyt tietokonealan opiskelijat ja Suomen vanhin kaupallinen oppilaitos Raahen Porvari- ja Kauppakoulu jatkaa entisen nimisenä uusin ohjelmin ammattikorkeakoulun yksikkönä.

Muutama vuosi sitten kaupunki teki kulttuurityön rakentamalla upeasti soivan konserttisalin. Olemme siitä ylpeitä. Raahen musiikkiviikot toteutuvat alkuvuodesta ja kesällä vietetään Rantajazzeja sekä ulkona että konserttisalissa. Koemme unohtumattomia elämyksiä. Paitsi nimekkäitä muusikoita Raahe-sali vetää kaupunkiin myös teatteriväkeä ja oma Pekkateatterimmekin on herännyt virkeänä monivuotisesta unestaan. Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna vietettävät Pekanpäivät vetävät kaupunkiin vanhoja Raahelaisia ja maakunnan väkeä. Tarjolla on sekä viihdettä että kotiseutuhenkistä ohjelmaa.

Uusinta uutta ensi kesän ohjelmassa ovat dramatisoidut opaskierrokset. Tervetuloa kaupunkiimme.

 

Julkaistu Pohjoisen Opas-lehdessä keväällä 2002.

 

Asta Virtanen

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista