Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hautausmaa - avain paikkakunnan historiaan

 

Haaralassa

 

Kuva: Asta Virtanen

Ideat ja aatteet ovat ilmassa, syntyvät kuin itsestään samanaikaisesti eri puolilla. Nyt palaamme menneisyyteen hakemaan tukea ajan ilmiöille. Hautausmaat ovat oppaiden ehtymätön tietolähde ja avaavat huikeita tarinoita kunkin paikkakunnan menneisyyteen, joskus myös laajemmin koko isänmaamme menneisyyteen. Tutkimalla yksilöiden ja sukujen vaiheita paneutuu samalla eri aikojen talous-, aate- ja taidehistoriaan tai yleensä vuosikymmenten tai vuosisatojen kulttuuriin.

Raahen kaupunkioppaat lähtivät vuosi sitten jännittävälle tutkimusmatkalle Haaralan hautausmaalle ja sieltä edelleen erinäisiin arkistoihin ja haastatteluihin. Tutkimustulokset ovat parhaillaan opiskeltavana ja alkukesästä tulemme aloittamaan opastetut hautausmaakierrokset.

Uuden Raahen vanhimmat hautausmaat ovat tietenkin kirkkotarhoissa. Haarala sijoitettiin alun perin, eli vuonna 1809, ruutukaava-alueen ulkopuolelle, mikä aikalaisissa tietojen mukaan herätti suurta pahennusta! Pian asiaan totuttiin, kun kaupungin "isoiset" näyttivät esimerkkiä ja varasivat laajoja ruutuja sukunsa jäsenten viimeisiksi leposijoiksi. Isoiset tietenkin pappien ohella pääportin molemmille puolille ja tavallinen kansa pystytti puuristinsä keskemmälle.

Pappien rivistössä lepää 1800-luvun tulisieluinen körttipappi Zachris Toppelius, kirkkomaalari Toppeliuksen sukua ja Sakari Topeliuksen setä. Nuori kirjailijanalku matkallaan Ouluun toisen setänsä luokse vietti aikaa myös pienessä merikaupungissa, kuunteli tarinoita ja sai näin aiheen moniin kertomuksiinsa. Raaheen kotiutui myös runoilijapiispa Franzenin veli, jonka vaimon hautamuistomerkin takaa voimme lukea piispa Franzenin säkeitä, tai muistella, miten raahelainen suurlahjoittaja Henrik Sovelius meni ja ostaa pärräytti Franzenin talon Oulussa.

Oulun ja Raahen väliä on aina kuljettu edes takaisin, mutta Raahesta matkattiin jo varhain Pohjanlahden molemmilla puolilla sijaitseviin satamiin ja kauppapaikkoihin, seelattiin ympäri maailmaa ja palattiin jos palattiin vuosien kuluttua Haaralan multiin. Merikapteenit, merimiehet ja merimiesten lesket kansoittavat kauppiaiden ohella merenrantakaupungin hautausmaan, unohtamatta tietenkään käsityöläisiä.

Uudemmalla puolella lepäävät 1900-luvun vaikuttajat ja kaikki Raahen rakentajat. Palstarivit ovat suoria ja muistomerkit tämän ajan mukaisesti yksitoikkoisen kulmikkaita, mutta tarinoita riittää.

Raahen kaupunkioppaat varustautuvat työteliääseen kesäkauteen ja toivottavat kotipaikkaset ja tullista tulevat lämpimästi tervetulleiksi opastetuille kierroksille niin kaupunkialueelle kuin hautausmaalle. Toivomme myös runsaasti osallistujia Pohjois-Suomen opaspäivälle.

Julkaistu Pohjoisen Opas-lehdessä keväällä 2003.

Suosittelen lukemaan myös jutut:


Asta Virtanen