Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Antero Fors ammentaa aiheet merestä ja puu-Raahesta

 

Merimaalari Antero Fors viihtyy vanhassa Raahessa

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

 "Meri on minulle ehtymätön maalausten aihelähde ja meri on muutenkin ollut minulle tärkeä elementti elämässäni", kertoo taidemaalari, maalauksen opettaja Antero Forss Raahen Katinhännästä.

Toinen merkittävä ja niinikään lähes loputon aihevarasto hänelle on Raahen vanha kaupunginosa ja varsinkin pienten puutalojen takapihanäkymät.

"Valitettavasti monin paikoin on purettu vanhoja, punamullalla maalattuja, notkokattoisia ja vähän sinne tänne kallellaan olevia piharakennuksia. Niiden paikalle on noussut nykyaikaisia varastorakennuksia, jotka eivät tietenkään ole taiteellisesti innoittavia", pohtii Antero Forss.

Hänen yhdistettynä ateljee-asuinpaikkana on vuodesta 1979 ollut Raahen vanhimpiin kuuluva pieni puutalo Kirkkokadun pohjoispäässä. Rakennus seisoo ikäänsä nähden ryhdikkäänä ja lähiympäristöönsä hyvin sulautuvana. Pihaan poikkeavan ei tarvitse pettyä. Punamultamaalatut ulkorakennukset muodostavat sympaattisen kehän pihan pienelle viheralueelle ja kokonaisuus on varmaan asukkailleen jatkuva silmän ilo.

"Halusimme tämän paikan myös sen vuoksi, että tästä on meillä autottomilla lyhyt kävelymatka meren rantaan", sanoo Antero. Siellä odottaa pariskunnan purjevene valmiina viemään meriretkille, maalausaiheiden etsintään.

"Vaikka en nuoruudessani koskaan tietoisesti haavaillut taiteilijan urasta, niin kaipa halu ilmaista itseään kuvien avulla ja halu mitata rajojaan lopulta johti siihen, että ostin ensimmäiset öljyvärini ollessani majakkalaivassa", muistelee Antero Forss. Siitä se lähti. Limingan taidekoulussa hän opiskeli vuodet 1986-87, virkavapaana Rautaruukin tehtaalta, mutta lähti sieltä lopullisesti jälkimmäisenä vuotena. Hän on siitä lähtien elättänyt itsensä taidemaalarina ja siinä sivussa maalauksen opettajana Raahen työväenopistossa.

Taiteilija pitää avoimet ovet kotiateljeessa vappuna, Pekanpäivien ja Taiteiden yön aikana sekä itsenäisyyspäivänä. "Meille voi piipahtaa aina, kun olemme kotosalla", taiteilija lupaa ja kertoo, että tauluja on jatkuvasti näytillä. Talvi on hiljaiseloa. Kesällä on mukavaa, kun ihmisiä käy juttelemassa ja tauluja katselemassa.

Etukäteen kannattaa tarkistaa, että taiteilija on kotosalla. "Kerkiää laasta roskat maton alle", Antero Forss ilveilee mutta tarkoittaa, että yllätysvieraatkin ovat tervetulleita. "Kotona ei kuitenkaan päivystetä, kun on se seelipaatti", merimaalari Forss selvittää.

Martti Suomelan ja Kirsti Vähäkankaan jutuista mukailleet Hanna-Leena Mattila ja Heli Vainio

 

Julkaistu maaliskuussa 2007 Pohjoisen Opas-lehdessä.

 

Hanna-Leena Mattila ja Heli Vainio

 

Takaisin sivulle Tarinoita Raahesta ja raahelaisista