Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Lentokapteenin arvonimi Erkki Nymanille

 

Ilmailukerholaiset olivat hankkineet Erkille arvonimen mukaisen kravatin

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Raahen Ilmailijoiden vuosikokouksessa väreili tavallista juhlallisempi tunnelma: virallisten kokousasioiden jälkeen yhdistyksen pitkäaikainen vaikuttaja Tor Erik (Erkki) Nyman sai vastaanottaa lentokapteenin arvonimen honoris causa.

- Ilmailukerhon eteen vuosikymmenten ajan tehty pyyteetön työ oli perusteluna sille, että arvonimeä päätettiin hakea, kerhon moottorilennon koulutuspäällikkö Markku Asikkala taustoittaa asiaa. Arvonimen myöntää tasavallan presidentti.

 

Kerhotoiminta etusijalla

Selonteko Nymanin ilmailuharrastuksesta on pituudeltaan viisi A4-arkkia. Hänellä on tällä hetkellä voimassa neljä erilaista lentolupakirjaa: purjelento, moottoripurjelento, yksityislentäjä ja ultralentäjä. Ansiolentäjän paperin hän on päästänyt vanhenemaan. Hän on lentänyt kymmenillä erityyppisillä ilma-aluksilla.

Ensimmäisen purjelentäjän lupakirjansa Erkki suoritti vuonna 1961 ja sen jälkeen hänellä on ollut purjelentäjän lupakirja pieniä katkeimia lukuun ottamatta. - On orpo olo, jos lupakirja ei ole voimassa, Nyman tunnustaa. Hänen mielestään juuri purjelento on sitä todellista lentämistä.

Erkki Nyman on pitkän uransa aikana kouluttanut 119 oppilasta ja tarkastanut lähes 200 oppilasta. Hän on toiminut kouluttajana Raahen lisäksi Oulussa, Pudasjärvellä, Ylivieskassa, Haapavedellä, Kemissä, Rautavaaralla, Kokkolassa, Kuusamossa, Rovaniemellä ja Pirttivuopiossa. - Koulutustoiminta on kerhon jatkuvuuden kannalta erittäin tärkeä, peruskoulun opettajana elämäntyönsä tehnyt pilotti pohtii.

Nyman on toiminut myöskin yksityisyrittäjänä ilmailualalla ja sanoo, että kaupallinen toiminta on ihan oma maailmansa. - Siinä tuli osakeyhtiölaitkin tutuksi, hän kommentoi.

Erkki Nyman on yksi Raahen ilmailun pioneereista. Hän on ollut mukana paikallisen ilmailukerhon toiminnassa sen perustamisesta eli vuodesta 1958 alkaen monissa eri tehtävissä muun muassa lennonopettajana, hinauslentäjänä, palolentäjänä, koulutuspäällikkönä ja hallituksen jäsenenä.

 

Lennokeista se alkoi

Erkki Nymanin ilmailuharrastus alkoi lennokkikerhosta 1940-luvulla. Sittemmin opettajan ammattiin valmistuttuaan hän perusti lennokkikerhoja eri kouluihin.

Juhlatilaisuudessa eläkkeellä oleva lennonjohtaja Seppo Öystilä muisteli ensimmäisiä ilmailukokemuksiaan. Hän osallistui Pyhänkosken kansakoulussa Erkki Nymanin järjestämän lennokkikerhon toimintaan 1960-luvulla. - Me tulimme tänne Raaheen kilpailemaan ja suunnilleen puolet lennokeista tuhoutui kovassa tuulessa. Minä voitin yllättäen koko kisan, Öystilä muistelee tapahtumaa.

Öystilän ja Nymanin tiet kohtasivat seuraavan kerran ilmailun merkeissä Pudasjärvellä, jossa Nyman toimi lennonopettajana ja Öystilä ilmoittautui oppilaaksi. - Purjelento on sitten jäänyt mutta lentolupakirja minulla on edelleenkin voimassa, Öystilä mainitsee.

Iloisen ilmailuväen keskellä Nyman tunnusti olevansa hieman hämillään. - Olenkohan minä nyt urani huipulla, hän pohdiskeli ja kertoi asettaneensa tavoitteeksi lentää ainakin 12 tuntia vuodessa. - Näin lupakirjat pysyvät voimassa, tuore lentokapteeni perustelee.

 

Juttu on julkaistu Raahelaisessa 28.3.2005.

Ilimailusta tuli Erkille elinkautinen

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Räntätty raaheksi