Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Jouluevankelijumi vappaasti raaheksi räntättynä 

 

Jeesuksen syntymä ajottuu Suomesa pimmeimpään vuojenaikaan

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Matteuksen ja Luukkaan mukkaa

Yhtenä päivänä keisari Augustus sääti ankaran oortelin, että kaikkien häätyy alakaa pulittaan verua valtion kirstuun. Tämmoli eka kerta ku ihimisiä patistettiin maksaan veroja. Kyrenius uurasti justiin sillon maaherrana Syyriasa.

Jokkaisen hääty käyvä oman kaupungin verotoimistosa merkkauttamasa ihtesä verokatalookiin. Ja niin harppas Joosefki yhesä morsmaikkusa Marian kans Galileasta, Nasareetin kaupungista, ylös Juudeaan Daavidin kaupunkiin, Beetlehemmiin. Ku Joosef kerta kuulu Daavidin sukkuun, niin siksi sen piti mennä ilimottautuun Beetlehemmiin.

 

Maria synnytti esikoispojan veroreissulla

Ku Joosef ja Maria oli kihilosa, nii Joosef oli yhtäkkiä hoksannu, että Maria o pieniin päin. Joosef oli meinannu purkaa kihilat sallaa, ku soli nii surullinen tämän takia. Ku Joosef kuitenki tykkäs Mariasta, nii seijjois halunnu toimia niinku siihen aikaan ruukattiin. Sen ajan tapa oli, että uskoton rettuutettii kaupungin portille ja asia kailotettii juluki kaikkien kuullen. Sej jäläkeen hairahtunu morsmaikku hylättiin.

Ny Herran enkeli ilimesty unesa Joosefille ja vakkuutti, ettei Maria oo ollu kenenkään miehen kans. Maria on neitsyt ja lapsi sikisi Pyhästä Hengestä.

Marian laskettu aika sattu veroreissulle. Pariskunta ei mahtunu mihinkää majatalloon, ku kaikki oli puukattu tupaten täyteen. Ku ei muuta kortteeripaikkaa järijestyny, nii ne meni yöksi yhteen karijasuojaan. Sielä Maria synnytti potran pojan elläinten keskellä ja kapaloi sen ja tälläs pahanoille pötköttään.

Sammaan aikaan oli kevolla paimenia paimentamasa lampaita. Yhtäkkiä niitten etteen ilimaantu Herran enkeli. No, paimenetha säikähti kamalasti. Mutta enkeli rauhotteli paimenia ja sano, ettei tartte pelätä. Silloli suuria uutisia ilimineerattavana. Enkeli kerto, että Daavidin kaupungisa on tänäpänä syntyny Vapahtaja, jokkon Kristus, Herra.

Enkeli selevitti, että lapsi nukkua urvottaa seimesä. Sillä siunaamalla enkelin vieresä seiso iso joukko taivaallista sotaväkiä ja ne kaikki ylisti Jumalaa ja sano: "Kunnia Jumalalle korkeuksisa ja maasa rauha ihimisten kesken, joita kohtaan hällon hyvä tahto!"

Ku enkeli oli häippässy, paimenet porisi keskenään ja tuumas, että pitäskö lähtä Beetlehemmiin kahtoon sitä poikavauvaa. Ja niin ne lähti. Ja sieltähän ne löyty Joosef ja Maria ja poikalapsi, joka köllötteli seimesä. Ihan niinku enkeli oli sanonu.

Ku paimenet näki tämän, nii ne selevitti mitä enkeli oli ilimineerannu pojasta. Kaikki ihimetteli paimenten puhheita, mutta Maria paino kaikki sanat visusti mieleesä ja hunteeras niitä ihtekseen. Paimenet meni takasi ommiin hommiisa ja kiitti Jumalaa kaikesta siitä mitä noli nähäny ja kuullu.

 

Itäsen maan tietäjät seuras tähtiä

Herodes oli kuninkaana sillon, ku Jeesus synty. Itäsiltä mailta tuli tietäjiä Jerusalemiin ja ne tievusteli, että misähä mahtas olla se äskön syntyny juutalaisten kuningas? Tietäjät oli nähäny kirkkaan tähen ja seurannu sitä. Noli tullu kumartammaan uutta kuningasta.

Herodes oli ihan ällikällä lyöty, ku se kuuli tästä. Se hällyytti puhheilleen ylipappeja ja kirijaviisaita ja tivas niiltä Jeesuksen syntymäpaikkaa. Viisaat miehet kerto, että rohoveettain ennustustem mukkaa Kristuksen pitäs syntyä Beetlehemisä.

Herodes kuulusteli tietäjiä ja käski niitten mennä Beetlehemmiin haeskelleen Jeesusta. Se käski tietäjien poiketa palluumatkalla selevittään takitilleen, misä sen lapsen olinpaikka on, että vois ihtekki käyvä uutta kuningasta kumartamasa.

Tähti johatti tietäjät Jeesuksen tykö. Ku ne näki Marian ja poikavauvan, ne lankes maahan polovilleen ja anto lahajoja niinku kultaa, suitsukkeita ja mirhaa.

Unesa Jumala kielti tietäjiä menemästä uuvelleen Herodeksen tykö. Sen takia ne luikki eri tietä omalle maalle eikä menny raportoimaan Herodekselle Jeesuksen osotetta.

Enkeli ilimesty unesa Joosefille ja käski sen paeta kiireen vilikkaa Marian ja pojan kans Egyptiin ja olla sielä siihen asti, ku enkeli taas ilimestyy ja antaa uusia ohojeita. Enkeli selevitti, että Herodes aikoo tappaa Jeesuksen.

Herodes karehtu tulliin tappuroihin, ku se äkkäs, että tietäjät oli teheny oharin. Se käski tappaa kaikki kaksvuotiaat ja sitä nuoremmat poikalapset Beetlehemisä ja sen ympäristösä.

Joosef eleli porukoineen Egyptisä Herodeksen kuolemaan asti. Sillon enkeli taas ilimesty Joosefille unesa ja anto uuvet oortelit. Perhe muutti Nasareetiin.

 

Julkaistu Raahelaisessa 23.12.2003.

Jouluisia juttuja:

  1. Annanpäivän viettoa Vanhassa Raahessa
  2. Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi
  3. Jouluruno
  4. Tähti se kulukeepi itäseltä maalta

Jouluevankeliumeita eri murteilla

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Räntätty raaheksi