Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Uhtuan kivi

 

Uhtuan kivi Asevelipuistossa

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Kiven on lahjoittanut Uhtuan suunnan aseveljet. Patsas on pystytetty v. 1969 Uhtuan taistelun vainajien muistoksi. Sen on suunnitellut Pentti Tuikkala (1911-1969).

Keskuskoulun viereinen puistikko on asemakaavalla nimitetty Asevelipuistoksi. Kh 2.4.1991, pykälä 282

 

Pentti Tuikkala
(1911-1969) raahelainen opettaja ja taiteilija

Pentti Tuikkala toimi raahelaiskoululaisten kuvaamataidon opettajana vuosikymmenien ajan (1946-69). Pyhäjoella syntynyt Tuikkala kävi koulunsa Raahessa, opiskeli sen jälkeen Ateneumissa valmistuen v. 1939 kuvaamataidon opettajaksi. Sodan jälkeen hän toimi lukuvuoden niin Lahdessa kuin Kemissäkin, mutta tuli v. 1946 valituksi Raahen keskikoulun ja jatkoluokkien ja sittemmin yhteislyseon kuvaamataidon opettajaksi. Opetustyönsä lisäksi Tuikkala ikuisti niin Raahen kuin Pyhäjoenkin maisemia lukuisiin töihin. Tuikkala oli hyvin monialainen taiteilija, hän teki piirroksia, grafiikkaa, maalasi niin akvarelleja kuin öljyväritöitäkin, teki puukaiverruksia, veistoksia ja emali- ja posliinitöitä.

Moni Raahesta pois muuttava sai läksiäislahjaksi Tuikkalan taulun siitä maisemasta, joka k.o. henkilölle oli vuosien aikana tutuksi tullut. Tai merkkipäivälahjaksi tilattiin Tuikkalalta joku sankarille mieluinen näkymä ikuistettuna.

 

Lähteet: Raahen Juttuja/Raahen lukion 2 b-luokka/Teuvo Virtanen v. 1987, opaskurssien luentomuistiinpanot, Eija Turusen kirjoittama "puffijuttu" näyttelyä varten, joka esitteli Tuikkalan töitä Soveliuksen talossa 26.6. -29.7.2007

 

25.6.2007
Eija Turunen

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta