Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tuulta purjeisiin kirjaston edessä

 

Karin Juvan Tuulta purjeisiin paljastettiin 10.10.1982

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

Raahen pääkirjaston edustalla paljastettiin lokakuussa 1982 taiteilija Kari Juvan veistämä pronssiveistos "Tuulta purjeisiin". Kaupunki hankki sen kaupunkiuudistusvuoden kunniaksi. Teos on ensimmäinen kokonaan Raahen kaupungin varoilla hankittu julkinen patsas.

Alunperin Oulun merenkulun muistomerkin suunnittelukilpailuun osallistunut veistosluonnos on toteutettu raahelaiseen "matalaan ja ihmisläheiseen" mittakaavaan. Teos symbolisoi paitsi Raahen ja sen talousalueen maineikasta purjelaivakautta ja laajaa kaupankäyntiä myös alueen nykyistä voimakasta kasvua ja kehitystä.

"Tuulta purjeisiin" -veistos on taiteilijan sanoin omistettu "kaikilla maailman merillä purjehtivien raahelaisten suojelussymboliksi".

Kari Juva (s. 5.1.1939 Helsingissä, k. 21.4.2014 Espoossa) on asunut Raahessa ja Pyhäjoella sekä opiskellut Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa. Asuinpaikka oli vuodesta 1970 Espoo. Vietti kesiään Pyhäjoella.

 

Juvan teoksia Raahessa ja Pyhäjoella:

Lähteet: Raahen kaupungin henkilöstölehti Pekan Pooki joulukuussa 1982, Raahen Juttuja/Raahen lukion 2 b-luokka/Teuvo Virtanen v. 1987, opaskurssien luentomuistiinpanot ja Kari Juva

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta