Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kirkkomaalari Mikael Toppelius (1734-1821)

 

Viimeinen tuomio Haukiputaan kirkossa

 

Mikael Toppelius oli pohjoispohjalaista Toppilan sukua, jonka kotitalo oli Limingassa. Hän syntyi vuonna 1734 Oulussa, missä hänen isänsä Kristoffer toimi tullikirjurina ja maalarina. Äitinsä puolelta hän oli Lithoviusten pappissukua.

On todennäköistä, että Toppelius työskenteli isänsä apulaisena maalausurakoissa ja päätyi tätä kautta kirkkomaalarin ammattiin. Vuonna 1748 hän maalasi Iisalmen kirkon lehterien kaiteisiin apostolien kuvia ja Vanhan testamentin aiheita. Tämän jälkeen hän sai työtä vaikutusvaltaisten ystävien avustuksella Ruotsin johtavan koristemaalarin, Johan Paschin oppipoikana. Hän matkusti Tukholmaan vuonna 1751 ja viipyi siellä puolitoista vuotta. Toppelius aloitti maineikkaan uransa Suomessa syksyllä 1753 tekemällä ammattimaalarin töitä muun muassa Kemissä.

Mikael Toppelius solmi avioliiton täytettyään 29 vuotta. Hänen puolisonsa oli Maria Magdalena Ocklavitz, jonka esivanhempien tiedetään lähteneen Puolasta. Toppeliusten avioliitosta syntyi 11 lasta. Lapsista jäi eloon neljä tytärtä ja kolme poikaa.

Toppelius koristeli maalauksillaan yhteensä 40 kirkkoa, joista suurin osa sijaitsee Pohjanmaalla. Viimeisenä työnään hän koristeli Revonlahden kirkon vuonna 1821.

Lähteet: Risto Kari ja Matti Ruotsalainen: Kirkkomaalarit, Reino Mähönen: Kirkkomaalari Mikael Toppelius.

 

Lisätietoja
Kotikirkkomme

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta