Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Raahen kripu

 

Raahen kripu ei ole munkki eikä donitsi

 

Kuva: Riikka Holappa

Kripuja on Raahessa tehty niin kauan kuin on leipoa osattu. Kriput ovat Raahen tunnusomaisin perinneruoka. Ennenvanhaan niitä tehtiin etenkin kesällä, koska leipomus ei edellytä uunin lämmittämistä. Kripuja kun paistetaan vai pitäisikö sanoa keitetään rasvassa, kookosrasvassa.

Kriputaikina syntyy kolmesta juomalasillisesta tärkeitä tarvisaineita. Ensin pitää olla kuohukermaa lasillinen, saman verran sokeria ja vielä lasillinen kananmunia. Nämä sekoitetaan, heitetään sekaan ripaus suolaa sekä kaksi teelusikallista kardemummaa. Vehnäjauhoja lisätään niin, että taikina leipoontuu. Leivinjauhetta on hyvä panna mukaan parin teelusikallisen verran.

Taikinasta tulee parempi, jos on tarjolla hapanta kermaa. Silloin jätetään leivinjauhe pois ja pannaan sijaan 1,5 teelusikallista soodaa.

Taikinaa ei tarvitse nostattaa vaan se kaulitaan heti noin puolen sentin vahvuiseksi levyksi. Taikinan kauliutuessa on kookosrasva jo kotvan aikaa kuumentunut hellalla rautapadassa. Kaksi pakettia saa sulattaa tämän kokoiseen taikinaan.

Seuraavaksi rengastetaan kaulittuun taikinaan moniaita kuvioita ohutseinäisellä juomalasilla. Jokaisen kuvion keskelle painetaan toinen pienempi ympyrä noin peukalon vahvuisella tyhjällä lääkeputkilolla.

Kun kookosrasva alkaa olla kuumaa, niin nostellaan seitsemän kripua rautapataan kiehumaan. Välillä pitää kääntää. Ei se kaipaa kuin muutaman minuutin puolelleen, kun on jo kypsä. Sen näkee siitä, kun rasva lakkaa kuohumasta kripun ympärillä.

Hellan viereen työpöydälle on varattu pelti, jolle on levitetty valkoista käärepaperia. Voipaperia ei kannata käyttää, vaan juuri tätä käärepaperia. Se imee kripujen pintaan keitettäessä imeytyneen rasvan pois.

Kerrotun kokoisesta taikinasta tulee noin neljäkymmentä rapeaa, maukasta kripua. Jossain perinneruokakirjassa kehotetaan kääntämään ne sokerissa. Mutta oikeita Raahen kripuja ei saa päällystää sokerilla eikä millään. Johan taikinassa on runsaasti sokeria. Kriput tarjoillaan semmoisenaan.

Tyyliin kuuluu tietty muodon epäsäännöllisyys. Ne saa olla sen verran muotopuolia, että huomaa ne kotitekoisiksi. Jos ne ovat liian säännöllisiä, ne näyttävät tehdastekoisilta eikä se kuulu tyyliin.

 

Resepti

  • kuohukermaa 1 lasillinen
  • sokeria 1 lasillinen
  • kananmunia 1 lasillinen
  • kardemummaa 2 tl
  • suolaa 0,5 tl
  • leivinjauhetta 2 tl
  • vehnäjauhoja

Ainekset sekoitetaan taikinaksi. Kaulitaan puolen sentin vahvuiseksi ja kuvioidaan juomalasilla. Jokaisen kuvion keskelle pienempi kuvio, mielellään askorbiinihappotabletteja sisältäneellä lääkeputkella.

Kuumennetaan kaksi pakettia kookosrasvaa rautapataan, jossa kripuja keitetään muutama minuutti. Käännetään välillä. Säilyvät kylmässä kauan, pakkasessa vielä kauemmin.

Lähde: Raahelaisessa 3.5.1987 julkaistu juttu.

Resepti Raahen murteella

 

Lisää ruoka-asiaa:
Tuppipotut ja muut perinnesapuskat
Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa
Räkäpiirakka

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta