Raahelainen Siika
Kalasatamasta voi ostaa tuoretta kalaa - myös siikaa
Kuva: Kirsti Vähäkangas
Siijalla on tapana ollut saattaa asioita reilaan. Näin lienee 1966, jolloin presidentit Urho Kekkonen, Aleksei Kosygin ja kaupunginjohtaja (nyk. kaupunkineuvos) Yrjö Reinilä ynnä Rautaruukki Oy:n edustajat neuvottelivat ja viihtyivät päivällisellä Kalajoella.
Tapaamisen onnistumisen takeeksi tuo Siika rahdattiin hieman salaa Kalajoen aurinkoisille hiekkasärkille.
Tämä pariloitu ja valkoviinein haudutettu Siika hoiti tehtävänsä jälkiruokien (nyt tyrnein) kera arvokkaasti.
Presidenttimme tiedusteli kaupunginjohtajaltamme tämän kielenviejän nimeä, mutta tällä aterialla ei ollut vielä varsinaista nimeä. Kekkosen todetaan sanoneen: ”Se on Raahelainen Siika!”.
Toki tätä herkkua on tavattu jo viime vuosisadan alulla Siniluodon pirttien kalastajien ämmien pöydissä.
Kuosiaan se alkoi hakea 1946 Seurahuoneella rouva Hirvosen hyppysissä. Myöhemmin tämä Siikaviehätys on ollut Suomessa pisimpään toimineen Klubiravintolan ruokalistoilla. Tämä nyt tarjoiltava Raahelainen Siika Tiiran malliin on saanut sormenjälkiään keittiöitten mestarilta Elma Palokarilta.
Siispä reseptin salaisuuksiin pääset tutustumaan vierailemalla hotelli–ravintola Tiiranlinnassa Raahessa.
Paavo Silvola - Raahe's Pekka
Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta