Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tuppipottuja ynnä muuta hyvvää...

 

Ruiskuhuoneen kahvilasta voi kesäisin ostaa aitoja Raahen kripuja

 

Kuva: Mikko Heikkilä

Hei Kirsti!

Jaakko Kolmonen on koonnut 1980-luvun lopulla kirjan "Suomen pitäjäruoat" . Minun kappaleeni on toinen painos vuodelta 1986. Siinä Raahen perinneruokia ovat tuppipotut, halstisilakat, alatoopi, huituvelli ja Raahen krivut.

Museolla on edelleenkin myytävänä valokuvakortteja (4), missä kuvina on kaksi ensin mainittua, krivut, Hanna-tädin kakut (raahelaisen Hanna Rehnbäckin) ja Raahen karamelleja. Huituvellistä ja alatoopista ei nykyisin kuule mitään, ovat kai liian yleisiä.

Pattijoen ruoat ovat limppisoppa, rieska ja tyrninmarjakiisseli. Lisäksi kirjassa Vanha Raahe sekä erilaisissa lehdissä olleissa pakinoissa on entisajan ruoista juttuja. Kuin esim. mitä markkinamiehillä oli eväinä, mitä entisvanhoissa juhlissa tarjottiin yms. Raahe-seuran kallaaseissa on pyritty tuomaan esille juuri näitä vanhoja ruokalajeja. Viimeisin viime kesältä (v. 2003) Kauppaklubilla oli hyvä, kalapöytä erityisesti.

Raahen aikuiskoulutuskeskuksessa on parastaikaa menossa pitkä ja perusteellinen kurssi perinneruoista matkailuvalttina. Kävin kertomassa Pietari Brahen keittokirjasta, Vihannin ruokakirjasta sekä suomalaisen keittokirjan historiasta.

Kaunista syyspäivää!
23.9.2003 Paula Pirinen

 

Suosittelen lukemaan myös jutut:
Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa
Kripu
Räkäpiirakka
Kompiainen
Hantvärkkärit

 

Lisää tietoa perinneruuista:
http://www.kirjastovirma.fi/ruokakulttuuri

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta