Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Myhrberg on saanut itselleen nimikkopuiston

 

Punagraniittisen paaden päässä katselee Myhgberg syntymäkaupunkiaan

 

Kuva: Kirsti Vähäkangas

August Maksimilian Myhrberg syntyi Raahessa 24.7.1797. Hän itse ilmoitti syntymäpäiväkseen vuosisadan viimeisen päivän, koska vuosisadan viimeisenä päivänä syntyminen oli hänen mielestään salaperäistä ja mielikuvitusta kiehtovaa.

Myhrberg osallistui elämänsä aikana useisiin sotiin. Hän taisteli mm. Kreikan vapaussodassa, Puolan kapinassa ja Espanjan sisällissodassa.

Hän kuoli Ruotsissa 31.3.1867. Hänet on haudattu Johanneksen hautausmaalle, Suomen sodan kuuluisan Yrjö Kaarle von Döbelnin viereen.

Kotiseutuyhdistys hankki patsaan

Raahen Kotiseutuyhdistys pani alulle M. A. Myhrbergin patsaan hankkimisen silloisen puheenjohtajan prof. Kaarle Levonin aloitteesta vuonna 1917. Varoja patsaaseen saatiin vuotuisilla Raahen päiväjuhlilla ja lahjoituksina yksityisiltä.

Vaskisen muotokuvan on veistänyt tamperelainen taiteilija Evert Porila (1886-1941). Patsas paljastettiin 6.10.1931.

Kesällä 2002 raahelaisia päättäjiä vieraili Kreikassa, jossa Myhrbergiä kunnioitetaan kansallissankarina. Siellä on meneillään hanke tehdä Raahessa olevasta patsaasta kopio ja viedä se Kreikkaan.

 

Lue lisää aiheesta:
August Maksimilian Myhrberg
Raahen poika (pdf)

 

Lähteet: Raahen Juttuja/Raahen lukion 2 b-luokka/Teuvo Virtanen v. 1987, opaskurssien luentomuistiinpanot ja jutut paikallisissa lehdissä kesällä 2002

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta