Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kari Juvan veistospuisto

 

Kuvat: Kirsti Vähäkangas

 

Karin Juvan Pauhalla -veistos seisoo Pyhäjoen kunnanviraston edessä. Patsaan pienoismalli on Raatihuoneen juhlasalissa

Kuvanveistäjä Kari Juvan töistä koostuva veistospuisto perustettiin Raaheen kesällä 2008. Raatihuoneenpuistoon rakennettuun veistospuistoon sijoitettiin 19 veistosta:

 1. Tuulinen päivä
 2. Kalatyttö
 3. Kitaratunti
 4. Runotar
 5. Thalia ja Pegasos
 6. Tulenkantajat
 7. Alkuvoima
 8. Lady puistossa
 9. Millennium MM 2000
 10. Perhe
 11. Muusa rannalla
 12. Pariisitar
 13. Kevät
 14. Kesä
 15. Tyttö Karjalan
 16. Flamenco
 17. Tanner-figuuri
 18. Ballerina
 19. Rakentajat

 

Nuori Anna

Torstaina 1.7.2010 kello 16 paljastettiin Kari Juvan veistospuistossa Nuori Anna -veistos. Pronssivaloksen lahjoitti Raahen kaupungille E. Helaakoski Oy. Valutyön on tehnyt Taidevalimo Kurantti Oy Lapinlahdelta.

Kari Juva on tehnyt Nuori Anna -veistoksen raahelaisen kirjastonhoitaja Anna Mustosen muistoksi.

Walkian valjastaja

Kesällä 2012 paljastettiin Walkian valjastaja -veistos. Alkuperäinen sijaitsee Valkeakoskella Itsenäisyyden puistossa.

Runoratsu ja muusa

Raahen Seudun Osuuspankin lahjoittama teos v. 2014

Juva vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Pyhäjoella, Raahessa ja Iisalmessa. Juva kävi Taideteollisen ammattikoulun syntymäkaupungissaan Helsingissä 1961-64.

Kari Juva tunnetaan lähinnä lukuisista monumentaaliveistoksista, joita on eri puolilla Suomea. Tunnetuimmat monumentit ovat Helsingissä, kaupunginteatterin "Thalia ja Pegassos", "Tannerin portti" Hämeentiellä, "Lukusali" Töölössä kirjastotalon edustalla ja "Ilmatar" Ilmalassa.

Raahessa Juvan "Tuulta purjeisiin" -veistos seisoo pääkirjaston edessä. Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa on "Nuoruus"-reliefi, jonka hän valmisti koulun 100-vuotisjuhlan kunniaksi (v. 1982). Keskuskoulussa on "Tyttö ja kitara" -pienoisveistos. Raatihuoneen juhlasalissa on "Pauhavene"-pienoisveistos.

Pyhäjoen kunnanviraston eteen on pystytetty "Pauhalla"-veistos. Pyhäjoen kirkossa on "Kymmenen neitsyttä"-seinäreliefi. Juvan taidetta on hankittu seurakuntatalonkin seinälle. Tämän reliefin aiheena on "He näkivät Kristuksen".

Juvan vapaat pienoisveistokset ovat usein staattisia naishahmoja, joissa liikkeen tuntu on saatu vaatteiden hulmuavilla muodoilla. Tarujen Pegasos-hahmot ja ratsut ovat merkittävä aihepiiri hänen tuotannossaan.

Kuvanveistäjä Kari Juva luovutti teokset Raahen kaupungille. Kaikki tekijänoikeudet veistospuiston töihin jäävät hänelle ja myöhemmin hänen perillisilleen seitsemäksikymmeneksi vuodeksi.

Lähteet: Kapsäkki - Kulttuurin, matkailun ja vapaajan tiedotuslehti kesä 2008, kaupunginhallituksen päätös 17.9.2007 pykälä 386

 

Lisätietoja internetsivuilta:

Juvan veistospuiston esittely Raahen kaupungin verkkosivulla
Kari Juvan veistospuisto Raahessa, Hanna-Leena Mattilan artikkeli pohjoisen Opas-lehdessä

 

Sivua on viimeksi päivitetty 7.3.2013.

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta