Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Annanpäivän viettoa vanhassa Raahessa

 

Rantakatu

 

 Kuva: Kirsti Vähäkangas

Annanpäivää vietettiin joulukuun 9. päivänä

Raahessa vietettiin Annanpäivää antaumuksella. Sitä kautta tie kulki jouluun. Paulaharju kirjoittaa: "Annanpäivä jo ennusteli vanhalle raahelaiselle joulun tuloa. Silloin oli talvinen yö miltei pisimmillään eikä suureen jouluun ollut enää kuin parisen viikkoa, sekin melkein yhtämittaista pimeyttä. Hiljaisilla kaduilla asui hämäryys keskipäivälläkin, ja ilmassa tuntui jo joulun hengähtelyä. Vanhasta raahelaisesta näytti itse joulu olevan jo kynnyksellä, ainakin katuvieriä hiipimässä."

Annanpäivään kuului, että kaupungin nuoret miehet ja naiset nousivat mahdollisimman varhain ylös ja pukeutuivat poikkeavalla tavalla, ettei heitä tunnettaisi. Ja koska oli Annanpäivä, muistettiin erityisesti Annoja.

Suuri joukko ihmisiä marssi jonkun paikallisen Annan ikkunan alle ja yritti meluamalla herättää päivänsankarin. Näin käytiin tervehtimässä mahdollisimman monta Annaa. Juhlinta päättyi vasta iltahämärissä.

Useimmat Annat olivat jo tottuneet siihen, että heidät nimipäiväaamuna herätettiin. He olivat varanneet pullat ja kahvit onnittelijoille. Jotkut Annat loukkaantuivat, jos heidän ikkunansa unohdettiin. Mutta oli myös sellaisia Annoja, jotka eivät erikoisemmin ilahtuneet, kun heidät herätettiin kesken unien.

Kerrotaan erään Annan juosseen pappilaan karkuun joukko perässään. Siinä tohinassa heräsi pastori ja suuttui pahanpäiväisesti. Tästä oli seurauksena, että Annanpäivän ilottelut päättyivät tähän monen huumorintajuisen suureksi mielipahaksi.

 

Lähteet: Raahen tienoon historia III, Teuvo Virtanen: Raahen juttuja/Raahen lukion 2 B-luokka v. 1987, Samuli Paulaharju: Wanha Raahe

 

Lisää tietoa Annanpäivän vietosta seuraavissa jutuissa:

  1. Annan päivä enteilee joulua

  2. Perinteitä puuhataan henkiin Raahessa
  3. Anna-kulta, Anna-kulta, herää jo, herää jo!

  4. Olipa kerran vuojesa tuo Annanpäivän aamu

 

Takaisin sivulle Totta ja tarua Raahesta