Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pirkko ei ole kiintiönainen

 

Pirkko Utriainen 60 v

 

Kuva: Mirja-Leena Laitila

Nainen teknisessä lautakunnassa? Kiintiönainen, jota viedään kuin pässiä narussa. Teknisessä lautakunnassa istuva Pirkko Utriainen ei kuulu hiljaisiin myöntyjiin ja siitä hän on saanutkin hankalan akan maineen. Kehityksen jarru ja tulppa ovat määritelminä päivänsankarillekin tuttuja. Nainen on ollut ilmeisesti piikkinä monen lihassa.

- En koe olevani tulppa, haluan olla kehittämässä Raahea ja viemässä sitä eteenpäin. Olen ollut vastustamassa Prisman laajennusta Palokunnankadulle ja Härkätorin muuttamista torikauppaan, mutta siinä vastustukset ovatkin, listaa Utriainen ja muistaa vielä pienimuotoisen sodat vanhan kaupungin pihanperärakentamisesta ja Ouluntien katkaisemisesta.

- Kultala-halleja olen ollut sopimassa, mutta vain lunastuspykälää, selvittelee Utriainen edelleen ja pitää lunastuksen muuttamista vuokrasopimukseksi monen muun tavoin tuomittavana.

Vanha Raahe ja sen säilyttäminen idyllisenä ovat hänen sydäntään lähellä. - Liikekeskustaan voi mielestäni tehdä vaikka minkälaisia kerrostaloja, mutta ei vanhaan kaupunkiin. Pistäkään siellä kadut kuntoon, kehottaa paljasjalkainen kaupunkilainen.

Pirkko Utriainen lähti politiikantekoon kypsällä iällä. Utriainen on Raahen valtuustossa toista kautta. Pyytäjiä oli toki ollut aiemminkin, mutta likaiselta tuntunut politiikka ei juurikaan kiinnostanut. Jostain syystä hän kuitenkin myöntyi kokoomuslaisille pyytäjille, perui päätöksensä ja lähti mukaan yhteisten asioiden hoitoon. - Politiikka ei todellakaan ole aina puhdasta, tietää hän nyt varmasti muutaman kauden kokemuksella.

Yhteisten asioiden hoidossa hän näkee valtuutetun roolin olevan liian usein vain kumileimasimena. Asiat on valmisteltu niin pitkälle, ettei niihin ole enää juuri mahdollista edes vaikuttaa.

 

Epäterve kilpailu

Se, että Pirkko Utriainen on mukana teknisessä lautakunnassa, selittyy hänen mukaansa juurilla, jotka ovat Raahessa ja äidin puolelta Pattijoella. Hän haluaa olla mukana rakentamassa synnyinkaupunkia. Kuntaliitos olisi ollut Utriaiselle mieleen, jotta epäterve ja voimia syövä kilpailutilanne olisi voitu jättää historiaan.

- Pattijoki ei ole sitoutunut kuntayhteistyöhön kuin korulauseissa, näkee raahelaisvaltuutettu ja moitiskelee pohjoista naapuriaan kermankuorinnasta.
Teknisen lautakunnan jäsen katselee varovaisena Raahen investointi-innokkuutta. Hänen mielestään tahti on ollut yltiöpäinen. Teknologia-alan kehitys aiheuttaa levottomuutta, samoin Kultala-hallit.

Pirkko Utriaisen silmissä Raahe on hyvä turvallinen pikkukaupunki, jota arvostetaan teknologia- ja teräskaupunkina. Uusia asukkaita houkuteltaessa pitäisi jo täällä asuvien viihtymiseen kiinnittää huomiota. - Itse en pidä pikkukaupunki-identiteettiä pahana. Pattijoki maaseutumaisena vielä pehmentäisi sitä. Minulle tämä on ollut paras paikka.

Vain murto-osan kunnallispoliitikon elämästä täyttää yhteisten asioiden hoito. Yhteisten ja yhteisten. Oikeastaan yhteisellä asialla Pirkko on silloinkin, kun hän hoitaa omaisiaan, kohta 93 vuotta täyttäviä kaksossisaruksia. Äitiään Pirkko käy hoitamassa päivittäin sairaalan vuodeosastolla. Useamman kerran viikossa kulku suuntautuu vanhainkotiin tädin luo.

- Oma vanhuus pelottaa, hoitajille ei jää aikaa kuin perushoitoon. Omaisilla on kovat paineet, näkee Utriainen. 60-vuotispäiviään Pirkko Utriainen juhlii luottamustehtäviä hoitaen ja pienellä matkalla.

 

Juttu on julkaistu Raahen Seudussa 13.12.2001.

 

Kristiina Tuikkala

 

Takaisin sivulle Avviiseisa präntättyä