Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Oppaat on löydetty

 

Koulutuspäivien osanottajia Rautaruukilla

 

Kuva: Yhdistyksen albumista

Avviiseisa präntättyä

- Asiakkaat osaavat vaatia ja oppaita osataan käyttää, arvelee Suomen Opasliiton Pohjois-Suomen alueyhdyshenkilö Lea Seppänen Raahessa pidetyillä alueellisilla opaskoulutuspäivillä.

Vaatimustason kasvu edellyttääkin Seppäsen mukaan erityistä panostusta koulutukseen, minkä Suomen Opasliitto on hänen mielestään huomioinut kiitettävästi. Siihen nähden, että opastyöskentely on harrastuksenomaista päätyön ohella tapahtuvaa, on liiton toiminta ollut aktiivista. Valtakunnallisia opaskoulutuspäiviä ja kursseja pidetään useita vuodessa, minkä lisäksi tulevat vielä alueelliset tilaisuudet.

Seppänen arvelee, että viimeisen kymmenen vuoden aikana oppaiden taso on noussut huimasti.
- Taso on noussut, oppaat ovat tietoisia ja ulkopuolista apua osataan käyttää, arvioi Seppänen.
- Toisaalta asiakkaat osaavat myös vaatia ja oppaiden palveluja osataan käyttää, tietää Seppänen.

 

Kutsumustyö

- Tätä työtä ei tehdä rahasta. Jonkinlaista kutsumustyötä tämä on, miettii Raahen Matkailuoppaiden puheenjohtaja Pirkko Utriainen.

Utriaisen sanaan onkin helppo uskoa: 150 markkaa ensimmäinen tunti, sata markkaa toinen tunti ja seuraavista tunneista 70 markkaa, mistä summasta maksetaan yli puolet veroa.

- Kotiseuturakkautta tässä tarvitaan, jos ei pidä paikkakunnasta, ei voi tehdä oppaan työtä, arvelee Utriainen, yksi Raahen seitsemästä auktorisoidusta oppaasta.

Auktorisoidulla oppaalla on takanaan vuoden kestänyt koulutus ja loppututkinto, jossa on kirjallinen ja suullinen osa. Tutkinto suoritetaan Suomen opasliiton valvonnassa ja "opaslupa" on uusittava kolmen vuoden välein.

- Tämä on eräänlaista teatterityötä, julkista toimintaa, arvelee Utriainen ja tietää esiintymiskynnyksen olevan monelle ylittämätön, jotta ajatus oppaaksi tulemisesta toteutuisi.

Pirkko Utriaisen mielestä Raahessa on liian vähän oppaita. Esimerkiksi keväisin luokkaretkien aikaan ja myös syksyllä kaupunkiin tulleille opiskelijoille suunnattujen Tervetuloa Raaheen -kiertoajelujen aikaan oppaista on puutetta. Työaikana tapahtuvat opastukset on ajoittain hankala toteuttaa. Utriainen laskeskelee, että Raahessa olisi tarvetta parillekymmenelle oppaalle.

Vaativa, pitkäjänteinen koulutus ja toisaalta esiintymispelko ovat suurimmat syyt, jotka Utriaisen mielestä jarruttavat alalle tuloa.

Raahessa on pula myös kielitaitoisista oppaista. Ruotsin, englannin tai saksan kielen taitoisia oppaita ei ole ainoatakaan.

 

Kaupunki tukee

Pirkko Utriainen on tyytyväinen matkailuoppaiden ja Raahen kaupungin yhteistyöhön. Kaupunki oli, samoin kuin Rautaruukkikin, tukemassa Raahessa pidettyä koulutusviikonloppua. Yhteistyötä on ollut omiaan parantamaan se, että Raahen matkailusihteeri Ritva Björkman on yksi Raahessa toimivista auktorisoiduista matkailuoppaista.

Sen sijaan kaupungin päättäjien Utriainen toivoisi käyttävän oppaita enemmän ja katselevan kaupunkiaan uusin silmin. Luopuvan liiasta vaatimattomuudesta.

- Kaupungin päättäjät eivät ymmärrä. Liian moni ajattelee, ettei meillä ole mitään näytettävää, moittii Utriainen.

 

Juttu on julkaistu 14.4.1992 Raahen Seudussa.

 

Takaisin sivulle Avviiseisa präntättyä