Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Matkailuoppaiden reviiri laajenee

 

Raahe Guides

 

Kuva: Janne Vähäkangas

Raahen matkailuoppaat kokoontuivat marraskuussa Raahen Taitopajaan suunnittelemaan tulevaa toimintaansa tunnelmallisten kynttilöiden ja himmeleiden keskellä. Heti joulutauon jälkeen oppailla alkaa valmistautuminen ensi kesän ajelu- ja kävelykierroksiin, jonne he toivottavat jokaisen tervetulleeksi. Motto kuuluu: "Ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, kun ahaa-elämyksiä voi kokea kotikonnuillakin!" Kuva: Janne Vähäkangas.

Raahen matkailuoppaat on toiminut 21 vuotta ja sinä aikana jakanut Raahe-tietoutta ainakin 30.000 ihmiselle. Raahessa toimii tällä hetkellä 14 Suomen Opasliiton hyväksymää paikallisopasta.

Itse olen toiminut Raahessa matkailuoppaana yli 15 vuotta. Saloistelaisena olen joskus murehtinut sitä, että virallinen kiertoajelu vain raapaisee entisen Saloisten kunnan aluetta. Saattaa olla, että huristelemme ensi tai viimeistään seuraavana kesänä turistien kanssa Pattijoellekin.

Opaskoulutuksessa Saloisten historia ja tärkeimmät nähtävyydet on luonnollisesti otettu esille. Oppaiden oma yhdistys pitää huolta oppaiden tietojen jatkuvasta päivittämisestä. Luemme päivän lehdet erityisen tarkkaan. Saloisten puolella sijaitsevia kohteita ei ole unohdettu.

Esimerkiksi viime kesänä vietimme yhden kesäisen illan Saloisten kotiseutumuseossa museoamanuenssi Eija Turusen kanssa. Arkkukarin siirtolapuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Ulla Haverinen esitteli meille ihastuttavan mökkiyhteisön. Osa uusista oppaistamme vieraili kohteissa ensimmäistä kertaa, joten turhaan emme Saloisiin saakka matkanneet.

Oppaat uskovat, että kuntafuusio laajentaa esiteltävää aluetta myös Pattijoen puolelle. Ensi kesäksi matkailuoppaat valmistelevat kävelykierrosta Haaralan hautausmaalla. Oma työryhmämme on penkonut esille henkilöhistorioita. Reittisuunnitelma on hyvällä alulla. Talven aikana jää jokaisen oppaan tehtäväksi päntätä päähän hurja määrä tietoa. Kenties jonakin vuonna vuorossa ovat Saloisten ja Pattijoen kirkkotarhat.

 

Katri Antell oli Pyhtilän tyttöjä

Viime kesänä suurta ihastusta herättäneet näytelmälliset kävelykierrokset esittelivät Raahessa eläneitä henkilöitä. Ehkäpä käsikirjoittaja Sari Ruotsalainen kaivelee jonakin vuonna historian uumenista esille henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet yli kuntarajojen. Mahdoton tehtävä tämä ei missään tapauksessa ole. Esimerkiksi Oulun ylpeys Katri Antell aloitti leipurin uransa Raahessa mutta oli syntynyt Pattijoella.

Raahelainen kapteenin leski Anna Antell (s. Durchman) elätti itsensä ja poikansa leipomalla ja kauppaa pitämällä. Vuonna 1869 hän otti piiaksi 18-vuotiaan Katri Pyhtilän. Ensi merkintä Katrista oli tehty Pattijoella, kun hän 6.12.1850 syntyi torppari Johan Pyhtilän ja vaimonsa Maria Henriksdottirin toisena tyttärenä.

Katri oli topakka tyttö ja oppi huushollihommien lisäksi leipurin taidon. Anna Antell kuoli vesitautiin vain 52 vuotiaana. Johan Petter Antell ja Katri Pyhtilä menivät naimisiin hetikohta Annan edesmentyä. Vuonna 1880 perhe muutti Ouluun, jossa Katri sai 16.7.1880 luvan leipomon perustamiseen. Ensimmäisen jauhosäkkinsä hän osti velaksi, leipoi siitä leipiä ja möi ne koristaan Oulun torilla. Kolmen vuoden kuluttua hän avasi oman myymälän.

 

Juttu on julkaistu Rännärin Suvannosta-lehdessä joulukuussa 2002.

 

Kirsti Vähäkangas
auktorisoitu matkailuopas

 

Takaisin sivulle Avviiseisa präntättyä