Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Raahen kripu eijjoo mikkää munkkirinkula - eikä takkuulla donitsi!

 

Ruiskuhuoneen kahavilasta voi kesäsin ostaa aitoja Raahen kripuja

 

Kuva: Mikko Heikkilä

Jaakko Kolomonen keräs 1980-luvun lopulla kirijan Suomen pitäjäruoat. Jos siihen o uskomine, nii Raahen perinne-evväitä on tuppipotut, halstisilakat, alatoopi, huituvelli ja Raahen krivut. Pattijoen puolen perinteisiä sapuskoita o limppisoppa, rieska ja tyrnimmarijakiisseli. Siinäpä sitä ov valinnav varraa, ku alakaa joulupäivällistä orkaniseeraamaan.

Ku minusa eijjoo tippaakaan jauhopeukalon vikkaa, niin tongin kotiarkistosta essiin Raahelaisen, joka or räntätty 3.5.1987, ku siinon selevitetty takitilleen, miten Raahen kripuja tehhään oikiaoppisesti, siis niinku Raahesa ruukataan.

Entivanahaan kripuja tehtiin varsinki kesällä, ku homma hoitu iliman uunin eltaamista. Krivut paistetaan vai pitäskö tuota sanua, että keitetään kookosrasvasa.

 

Taikinaan tarvitaan
lasillinen kuohukermaa, samav verran sokeria ja vielä lasillinen kananmunia. Nämä hämmennettää sekasin, heitetään sekkaa rippaus suolaa ja kaks teelusikallista kardemummaa. Vehenäjauhoja lisätään sev verra, että taikina leipoontuu. Leivinjauhetta on hyvä sotkia jauhojen sekkaan pari teelusikallista.

Krippuista tullee harvinaisen hyviä, jos taikinaan lorrauttaa hapanta kermaa eikä kuohukermaa. Sillon jätetään leivinjauhe pois ja pannaan tilalle 1,5 teelusikallista sootaa.

 

Taikinaa ei tartte nostattaa.
Ei muuta ku heti vaa kaulitaan noin puolen sentin vahavuseksi levyksi. Sitte painellaan taikinaan pyörijöitä kuvijoita ohutseinäsellä juomalasilla. Jokkaisen kuvion keskelle painetaan toinen pikkunen ympyrä tyhyjällä lääkepurkilla. Pilttipurkkiki kelepaa.

Ehtat Raahen krivut om muovoltaan persoonallisen epäsäännöllisiä. Ne saaki olla sen verrav muotopuolia, että ne hoksaa kotitekosiksi. Jos nois kaikki takitilleen samankokosia ja mallisia, nii nehän näyttäs ihan tehastekosilta eikä se passaa tyyliin.

 

Kaks pakettia kookosrasvaa
om passeli määrä tämän kokosen taikinan paistamissee. Ku rasva alakaa olla kuumaa, nii nostellaan muutama kripu kerrallaan rautapattaan kiehuun. Niitä pittää välillä kääntää. Muutama minnuutti puolelleen piisaa. Krivut on kypsiä, ku rasva lakkaa kuohumasta niitten ympärillä.

Hellan viereen työpöyvälle häätyy varata pelti, jolle on levitetty valakosta käärepaperia. Voipaperia ei kannata käyttää, vaan justiin tätä käärepaperia, ku se immee kripujen pinnasta rasvaa.

Tämän resähtin mukkaan tehystä taikinasta tullee nelisenkymmentä rapiaa, suusa sulavaa kripua. Josaki keittokirijasa yllytettään pyörittelleen krivut sokerisa. Mutta oikijoita Raahen kripuja ei saa kuorruttaa sokerilla eikä millään muullakaan. Krivut tarijoillaan semmosennaan kahavin kans.

Krivut säilyy kylymäsä kanttuurisa kauan ja pakkasesa kuukausitolokulla.

 

Luettelo tarveaineista:

  • 1 lasillinen kuohukermaa tai hapanta kermaa
  • 1 lasillinen sokeria
  • 1 lasillinen kananmunia
  • 2 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta tai 1,5 tl soodaa
  • vehnäjauhoja
  • 2 pakettia kookosrasvaa

Juttu on julkaistu Rännärin Suvannosta -tiedotuslehdessä 13.12.2003.

Suosittelen lukemaan myös jutut:
Joka keitetyn paistaa, se makian maistaa
Kripu
Räkäpiirakka
Kompiainen
Hantvärkkärit

Lisää tietoa perinneruuista:
Kirjastovirma

 

Kirsti Vähäkangas

 

Takaisin sivulle Räntätty raaheksi